Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські Донеччини затримали етнічну групу крадіїв-гастролерів
Опубліковано 01 лютого 2022 року о 15:27

Трьох мешканців Костянтинівки викрито в серії крадіжок і грабежів з приватних будинків. Менше ніж за місяць зловмисники скоїли щонайменше вісім злочинів на півночі регіону – у Краматорську, Слов’янську, Бахмуті, Часів Ярі. З метою конспірації викрадачі працювали «наїздами», пересувалися за складними схемами. «Нашестя» гастролерів зупинили оперативники карного розшуку. Останнім злочином фігурантів став напад на 82-річну жінку в її оселі. Потерпілій буде повернено викрадене майно.

Край злочинній діяльності поклали співробітники карного розшуку та слідства Краматорська й Бахмута під координацією обласного главку поліції. Операція відбувалася за силової підтримки спецпідрозділу КОРД під процесуальним керівництвом прокуратури.

З початку січня 2022 року до поліції почали надходити повідомлення про крадіжки з приватних будинків. Географія злочинів охоплювала всю північну частину Донеччини. Проаналізувавши техніку скоєння крадіжок, поліцейські встановили, що в усіх випадках працювала одна й та сама група осіб.

Злочинці діяли сплановано, за однією схемою. Вилазки здійснювали тільки вдень, коли всі домовласники перебувають на роботі. Обирали доглянуті будинки, де можуть жити заможні люди. Спочатку перевіряли, чи є хтось вдома, – стукали у вікна та двері. Якщо натрапляли на господарів – удавали, що продають горіхи, або вигадували інші приводи, та хутко зникали.

Якщо будинок був порожнім, - залишивши «вартового», фомкою або сокирою віджимали пластикові вікна та проникали всередину. Зловмисники викрадали гроші, золоті прикраси, побутову та комп’ютерну техніку, телефони, які потім збували.

Розшуковці відпрацювали кожне місто на півночі регіону та помітили, що злочинці оминають лише одне – Костянтинівку. Правоохоронці встановили етнічну групу місцевих жителів, причетних до протиправних посягань. Її лідер, 28-річний неодноразово судимий чоловік, у новий рік звільнився з місць позбавлення волі та одразу розпочав нову «справу», залучивши до неї родичів, зокрема неповнолітнього.

Ініціатор групи знав методи роботи поліції, тому дотримувався конспірації. Аби приховати незаконну діяльність, викрадачі виїжджали для скоєння злочинів щоразу до інших населених пунктів, тож передбачити, яке місто стане наступним, було неможливо. При пересуванні постійно змінювали маршрути та транспорт, заплутуючи сліди.

27 січня спільники проникли до будинку в Часів Ярі, але їх заскочила на місці господарка. Нападники залякали 82-річну жінку, забрали її мобільний телефон, а з кухонної шафки витягнули всі гроші,що були, - 300 гривень.

Поліцейські «вели» зловмисників і під час оперативної комбінації затримали в Костянтинівці. Проведено обшуки в помешканнях підозрюваних. Поліція вилучила телефон, викрадений у літньої жительки Часів Яру, а також майно інших потерпілих – ноутбук, годинник, інші речові докази. Крім того, встановлено місця, куди крадії збували золоті вироби.

Трьом учасникам злочинної групи оголошено підозру у вчиненні пограбування з проникненням у житло - ч. 3 ст. 186 Кодексу України про кримінальні правопорушення. Також відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 ККУ «Крадіжка».

Двох чоловіків затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Наразі встановлено причетність фігурантів до восьми злочинів. Проте поліція продовжує перевіряти підозрюваних на участь у скоєнні аналогічних злочинів на території Донецької та інших областей.

Правопорушникам загрожує до восьми років позбавлення волі.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux