Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Перестала працювати сім-картка - блокуйте рахунки. З початку року поліцейські Донеччини розкрили 247 шахрайств
Опубліковано 23 вересня 2021 року о 15:51

Сьогодні в регіоні розкривається кожне четверте шахрайство. Тюремне «підприємство з перевезень», серійна аферистка, яка брала гроші за «оформлення» документів на нерухомість, інтернет-аферист, який виманював кошти під виглядом продажу єнота, – з такими злочинами стикалися правоохоронці останнім часом. Поліція попереджає про нові злочинні схеми та як протистояти аферистам.

За вісім місяців 2021 року на Донеччині зареєстровано 958 шахрайств. Найчастіше громадяни потерпали від дій фальшивих співробітників банку, які заволодівали коштами з банківських карток (224), а також афер під час онлайн-покупок (221).

Шахраї «озброєні» сучасними технологіями та тонким психологічним розрахунком. Злочинці маніпулюють необізнаністю громадян у банківських або юридичних процесах та грають на кращих почуттях, виманюючи гроші за схемою «людина у біді».

Оскільки поліція регулярно розкриває населенню секрети шахрайських пасток, аферисти модифікують свої схеми. Так, сьогодні під час дзвінка шахраїв іноді дійсно висвічується номер телефону гарячої лінії банку. А популярний прийом, коли зловмисник представляється сином/онуком та просить терміново надати кошти на операцію/відкуп від тюрми, дещо трансформувався, і голос у слухавці може представитися колишнім однокласником або навіть «шкільним коханням».

Попри все нові хитрощі та складність у документуванні цього виду злочинів, у низці випадків поліцейські є на декілька кроків попереду злочинців. З початку року оперативники карного розшуку Донеччини викрили 247 шахраїв, яким завдяки здобутим доказам вже оголошено про підозру.

«Доставимо з вітерцем». При розслідуванні серії шахрайств розшуковці вийшли на злочинну групу, яка діяла з СІЗО. Троє в’язнів виманювали в українців гроші за послуги з міжміської доставки вантажів. Арештанти навіть імітували перебування машини в дорозі за допомогою акторських здібностей та звукових записів: відтворювали звуки вулиці та сигнали автомобілів.

«Оформлю право на землю. Недорого». 27-річна мешканка Покровська, зареєстрована як фізична особа-підприємець, побудувала злочинний бізнес на посередництві при оформленні правовстановлюючих документів на нерухомість і землю. Ось тільки жодних повноважень для цього жінка не мала.

Зловмисниця брала гроші з клієнтів під приводами отримання витягу з Державного земельного кадастру, спрямування запитів до різних інстанцій, зняття арешту з будинку тощо. Процес «оформлення» у власність приватного будинку або земельної ділянки «виливався» для потерпілих у загальну суму до 25,5 тисяч гривень. Звісно, насправді підприємниця нічого не робила, а коли поставало питання щодо результатів її роботи, - зникала зі зв’язку. Поліцейські довели причетність шахрайки до семи злочинів. Загальна шкода, завдана діями серійної аферистки, сягнула понад 132 000 гривень. На сьогодні поліція продовжує встановлювати потерпілих у цій справі.

«Продам єнота». Зазвичай злочинці полюють на довірливих покупців, публікуючи на сайті оголошення про продаж «ходових» товарів - техніки, транспорту, меблів. А мешканець Донеччини потрапив на гачок шахрая, замовивши в інтернеті ручного єнота. Хлопець переслав продавцю тваринки гроші, проте замовлення так і не отримав. Поліцейські встановлюють особу афериста.

Як зрозуміти, що вам телефонують шахраї, а не співробітники банку?

- Телефонують з невідомого номера і запитують конфіденційні дані карти, коди підтвердження з SMS або інформацію про останні проведені операції. До речі, номер може бути схожий на телефон гарячої лінії банку – шахраї використовують для такої підміни спеціальне обладнання.

- Кілька разів повторюють, що вони співробітники банку. Разом з тим, назвавшись працівниками банку, шахраї можуть "забути" сказати, якого саме.

- Представившись співробітником банку, шахрай може запитати, чи не хотіли б Ви заблокувати CVV-код, щоб попередити шахрайство з картою. І попросить назвати "старий" код.

- Питають, чи проводили ви якусь операцію, і при цьому просять повідомити дані з SMS.

- Кажуть, що недавно з Вашої картки були списані гроші, і пропонують пройти "додаткову ідентифікацію". В SMS Вам надішлють посилання на фішинговий сайт – спеціально створену шахраями сторінку в інтернеті, схожу на сайт банку. Якщо Ви введете на такій сторінці логін і пароль, шахраї зможуть зайти в ваш особистий кабінет на сайті банку і викрасти гроші.

Що робити, коли стало зрозуміло, що це шахраї?

- Якщо мова зайшла про банківську карту – відразу припиняйте розмову.

- Обмежте можливість проведення операцій в інтернеті.

- Обмежте добовий ліміт витрат по карті.

- Якщо якась частина інформації про банківську карту стала відома шахраям, заблокуйте карту самостійно або зателефонуйте до банку і попросіть співробітника це зробити.

- Не використовуйте фінансовий номер в соціальних мережах, оголошеннях, не залишайте його для контактів з клієнтами.

- Перейдіть на контрактне обслуговування фінансового номеру або надайте свої документи мобільному оператору, за якими Вас будуть ідентифікувати, зареєструйтесь в персональному кабінеті мобільного оператора, послугами якого Ви користуєтесь, та відключіть віддалений перевипуск сім-картки.

- Якщо сім-картка перестала працювати, в першу чергу зателефонуйте до банківських установ і заблокуйте банківські картки, рахунки, доступ в інтернет-банкінг.

- Повідомте мобільного оператора, про те, що Ваша сім-картка перевипущена не Вами та Ви бажаєте повернути номер.

- Не довіряйте навіть знайомим номерам. Номер банку та мобільного оператору можна підмінити.

- Якщо Вам дзвонять з незнайомих номерів та кидають слухавку, не передзвонюйте.

- Не марнуйте час на перемовини з шахраями та не виконуйте їхні вимоги.

- Обов’язково повідомте про те, що сталося, поліцію.

Якщо з картки зняли всі гроші і взяли на Вас кредит – чи можливо повернути гроші і зняти з себе зобов'язання виплати кредиту, довівши, що орудували шахраї?

- Необхідно звернутись до слідчих органів Національної поліції України із заявою.

- Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження.

- Надати витяг до банківської або кредитної установи. У зверненні до установи зазначити, що особисто Ви ніяких кредитних договорів не укладали, коштів не отримували (за наявності навести необхідні докази) та вимагаєте скасувати заборгованість, що начебто рахується за вами.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux