Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Донеччини ініціює розробку дієвого механізму взаємодії правоохоронних органів та громадськості
Опубліковано 18 травня 2018 року о 19:23

Пропозиції щодо формування єдиної державної концепції співпраці обговорили поліцейські та науковці під час Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання публічної безпеки та порядку в сучасних умовах: поліція та суспільство - стратегії розвитку і взаємодії», яка відбулася сьогодні, 18 травня, у Маріуполі.

Конференція ініційована Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області разом з ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет» та Донецьким юридичним інститутом МВС України. Участь в обговоренні взяли понад 150 правоохоронців, науковців, представників громадських організацій зі всієї Донеччини, а також Києва, Одеси, Хмельницького, Харкова.

Гостями заходу стали радник Донецької ОДА Дмитро Ляшов, Генеральний консул Греції у м. Маріуполь Елені Георгопуло, секретар Маріупольської міськради Степан Махсма.

Начальник поліції Донецької області Микола Семенишин відзначив, що наразі в Україні відсутній дієвий механізм взаємодії громадськості з Національною поліцією. Єдиним законом, який регулює відносини поліції та громадськості, є Закон України «Про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону».

«Мета конференції - спільно розробити стратегію повноцінної, якісної взаємодії на державному рівні. Ініціативи спрямовані на деталізацію форм співпраці, чітке визначення прав і обов’язків сторін, а також індикаторів ефективності співробітництва», - зазначив Микола Семенишин.

Керівник обласної поліції наголосив, що результатом взаємодії з населенням має стати підвищення ефективності надання поліцейських послуг, формування безпечного простору та, відповідно, зростання довіри до поліції.

В ході обміну досвідом понад 30 поліцейських-практиків презентували своє бачення щодо покращення роботи поліції – в сфері професійної підготовки кадрів, використання інноваційних технологій у боротьбі із злочинністю, забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до європейських стандартів.

Як відзначив ректор ПДТУ В’ячеслав Волошин, поліція Донеччини має позитивний досвід партнерства з громадськістю, який в рамках законодавчих ініціатив може бути поширений на інші регіони України.

Так, в 2017 році було підписано меморандум про співпрацю з маріупольськими вишами, що дало змогу покращити підготовку поліцейських. Сьогодні отримали сертифікати працівники, які пройшли навчання з підвищення кваліфікації. Завдяки партнерству з освітніми закладами області цього року на вступ до вишів системи МВС подали заявки понад 400 випускників.

У ПДТУ з числа студентів створено громадське формування з охорони громадського порядку. Всього по області несуть службу 30 громадських формувань. В результаті співпраці з територіальними громадами відкрито 20 «безпечних будинків», де створено умови безпечного проживання. Як результат – збільшився рівень довіри до поліції. Так, за результатами четвертого всеукраїнського муніципального опитування, в Маріуполі діяльність поліції схвалюють 55% жителів.

Одним з ключових питань стратегії взаємодії поліції та суспільства є залучення до партнерства всіх верств населення. Тому одним з пунктів законодавчих пропозицій є розробка комплексу заходів з підвищення рівня правосвідомості населення.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux