Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Артем Кисько: «Перше завдання – допомогти людям, друге – вижити»
Опубліковано 30 червня 2022 року о 15:37

Так заступник начальника поліції Донеччини характеризує роботу поліцейських у блокадному Маріуполі. Тут правоохоронець вдруге довів вірність українському народу. І вдруге втратив дім.

До 2014 року нині заступник начальника поліції Донецької області – начальник кримінальної поліції Артем Кисько працював у Донецьку. Після передислокації в Маріуполь продовжив боронити Донеччину від збройної агресії рф.

У 2014-15 роках бойовий офіцер разом із колегами виконував завдання в Іловайську та в Дебальцевому, де під час прориву з оточення був поранений. У 2022-му поліцейський з групою найдосвідченіших поліцейських знову опинився у пастці в блокадному Маріуполі. Правоохоронцю вже доводилося бути в пеклі та втрачати побратимів, але найстрашнішим виявився Маріуполь 2022 року.

«24 лютого мене розбудив телефонний дзвінок, було оголошено збір по тривозі. Додому вже не потрапили... Почали виконувати нові обов’язки в нових реаліях», - згадує Артем Кисько.

Перше, що зробили окупанти, – знеструмили місто, прямою наводкою розбили підстанції. Потім перекрили засувки, щоби залишити людей без газу, разом з цим пропало й водопостачання. Після цього росіяни почали планомірно нищити місто. 

На очах поліцейських кожні 20 хвилин окупаційні війська скидали бомби на житлові масиви, де не було військових.

«Ворог розбивав будинки, дороги, квартал за кварталом. Згодом до авіації додалася корабельна артилерія. Місто було вщент зруйноване. Того Маріуполя, де ми жили і розвитком якого ми пишалися, просто немає. Страшно хоронити товаришів, ще страшніше – коли навіть немає можливості поховати», - з гіркотою каже правоохоронець.

Люди гинули сотнями. Виходили у пошуках води, їжі – і більше не поверталися. Поліцейські, скільки могли, патрулювали вулиці, забирали поранених, рятували людей з відірваними кінцівками, звозили до лікарень, які ще працювали. Набирали воду та розвозили по бомбосховищах, привозили продукти, теплі речі.  

Тоді Артем Кисько відчув, як змінилося ставлення громадян до поліції – мешканці повністю довірилися правоохоронцям.

«Вперше за 24 роки служби я побачив, що поліцейський був для людей і владою,  і батьком. Часто співробітники приїжджали після розвезення їжі та води зі сльозами на очах від почутих слів подяки. Це надавало сил працювати в тих умовах, яких ми опинилися», - зізнається поліцейський.

Наразі головне завдання кримінальної поліції – контрдиверсійна робота, аби запобігти ударам ДРГ в тил нашим військовим.

«Також разом з іншими підрозділами документуємо  злочини громадян, які перейшли на бік ворога та співпрацюють з окупаційною владою. Жоден із них не повинен залишитися непоміченим.  Оголошуємо підозри, направляємо інформацію до Європолу, щоб унеможливити їх пересування країнами», - зазначає заступник глави поліції області.

Після перемоги Артем Кисько планує продовжити службу, відбудовувати території та навчати молодь.

«Донеччина та поліція Донеччини – це все моє життя», - каже поліцейський.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux