Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Більше 260 кримінальних проваджень спрямовано до суду - поліція Донеччини протидіє домашньому насильству
Опубліковано 06 вересня 2021 року о 10:48

Як вчасно викрити агресора та попередити прояви насильства відносно себе. Чи існують невербальні ознаки аб’юзера та як вивести потенційного кривдника «на чисту воду» . Про це та інші цікаві факти розповіла начальник відділу психологічного забезпечення УКЗ підполковник Оксана Камчатна.

Сьогодні перед суспільством доволі гостро стоїть тема домашнього насильства, від якого переважно потерпають жінки та діти. Кожен виклик по допомогу для поліції - це надзвичайна ситуація. Потерпілі звертаються на «102», коли не в змозі самотужки вирішити конфлікт, який скоріш за все переріс у кримінальний злочин.

За вісім місяців поточного року до поліції Донеччини надійшло більше 24 000 повідомлень про такі злочини, з яких близько 20 000 фактів отримали кваліфікацію «домашнє насильство».З них по допомогу звернулося майже 90% жінок, 10% - дітей та 2%- чоловіки.

Поліцейські відкрили 280 кримінальних проваджень за ст. 1261 Кримінального кодексу України (Домашнє насильство), з них 261 провадження направлено до суду. Було складено 7 791адміністративнийпротокол за ст. 1732 КУпАП та внесено 914 термінових заборонних приписів.

За звітній період мобільні групи з реагування на повідомлення про вчинення домашнього насильства здійснили 3176 виїздів.

Начальник відділу психологічного забезпечення УКЗ Оксана Камчатна в інтерв’ю розповіла як вчасно вирити потенційного агресора.

Агресор – який він?

Здебільшого кривдником стає людина, яка сама переживала насильство, має «занижену» самооцінку, прагнення контролю, домінування (ставить свої цінності, упередження вище за інші та нав’язує їх), не в змозі висловити свої потреби та зрозуміти потреби іншого. Нерідко насильник сприймає свої дії як єдину комунікацію – лише так його чують, поважають, бояться.

Як вчасно викрити домашнього насильника?

На початку взаємовідносин дуже складно розпізнати агресора, проте, якщо уважно приглянутись до його манери спілкування та поведінки, можна помітити його схильність до насилля й домінування.

До таких характерологічних проявів в поведінці можна віднести патологічні ревнощі, постійний контроль, постійне обвинувачення у своїх проблемах та почуттях інших, гіперчутливість, грубість по відношенню до дітей та тварин, випадки насилля у минулому, погрози насилля, застосування сили у якості аргументу (агресор насильно тримає жертву закритою у кімнаті, ізолює від людей, або навпаки виштовхує з приміщення, якщо жертва не бажає виходити).

Останні характеристики майже зі стовідсотковою вказують на схильність до насилля.

Чи шкодує агресор про свою поведінку? Чи звинувачує себе?

У агресора занижена здатність співпереживати, тому найчастіше він не шкодує за свої дії. Практично всі дослідники, які працюють з проблемою хронічного насильства, відзначають, що насильство завжди йде по колу, тобто має циклічний характер. Якщо агресор «підняв руку» він обов’язково це зробить знову, але прикладена ним сила вже буде більшою, збільшиться і частота прояву агресії. Кожного наступного разу цей цикл може скорочуватися в часі, а насильство — ставати більше інтенсивним та жорстоким.

Які психологічні наслідки спостерігаються у жертв агресорів?

Серед психологічних наслідків у жертв кривдників спостерігається: почуття провини та сорому, замкненість, страх спілкування, низька самооцінка, зневіра у собі, депресія, відчай, небажання жити, що може призводити до суїцидів.

Чи існують програми, які допомагають агресорам, які бажають працювати над собою та зберегти сім’ю?

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашнього насильства» кривдника може бути направлено судом на проходження програми для кривдників на строк від трьох місяців до одного року у випадках, передбачених законодавством. Кривдник повинен мати можливість відвідувати програму для кривдників за власною ініціативою на добровільній основі. Так, у червні було відкрито Консультативний центр з впровадження корекційних програм для осіб, які вчиняють насильство в сім’ї у приміщенні відділу поліції № 2 Краматорського РУП.

Розгорнуте інтерв’ю читайте у серпневому випуску інформаційного видання «Поліція Донеччини» за посиланням https://dn.npu.gov.ua/gromadyanam/nashi-proekti/vidannya-policziya-donchchini.html

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux