Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Допомагали затримувати вбивць та наркоторговців: як працювали поліцейські собаки в 2019 році
Опубліковано 13 січня 2020 року о 12:03

Вихованці кінологічного центру поліції Донецької області допомогли розкрити близько 350 злочинів. Службові собаки показали, що здатні знайти слід навіть через 8 годин після події, пройти 5,5 км за злочинцем, за кілька хвилин розшукати на вулиці «закладки» з наркотиками та багато іншого.

Зараз в кінологічному центрі поліції Донецької області - 40 собак, і всі вони працюють на безпеку. Як розповів начальник кінологічного центру Леонід Котов, упродовж року кінологічні групи виїжджали на допомогу понад 2 000 разів.

Службові собаки брали участь у засідках, обшуках, шукали зниклих людей і злочинців, несли службу на блокпостах, обстежували територію при загрозі терактів. Кінологи разом з вибухотехніками провели 80 оглядів за повідомленнями про мінування різних установ, жодне з них не підтвердилося.

За допомогою чотирилапих помічників в минулому році розкрито 28 вбивств, 22 розбої та пограбування, понад 200 крадіжок.

Також хвостаті «детектори» допомогли вилучили з нелегального обігу 25 одиниць зброї, 26 вибухових пристроїв, понад 4600 набоїв та 10 кг вибухівки, чим врятували десятки життів.

За участі кінологів вилучено понад 1 кг готових до вживання наркотиків та 500 кущів конопель.

«Мисливці за злочинцями» - команда К-9

Кожен пес - фахівець у своїй справі. Наприклад, лабрадорка Кіра та її напарник Роман Заєць попереджають вибухи, а слідовий собака Боніфацій «спец» з розкриття особливо тяжких злочинів.

На рахунку інспектора-кінолога В’ячеслава Алексєєва та Боніфація – два затриманих вбивці та наркоплантатор. По сліду підозрюваного у вбивстві жінки в Авдіївці напарники пройшли 5,5 км, продемонструвавши неабияку витривалість.

Лабрадор Теодор, вихованець Леоніда Котова, знається на пошуку зброї. Він допоміг притягнути до відповідальності злочинця, який застрелив людину. Пес за 15 хвилин знайшов на закинутій території головний доказ – револьвер.

Різеншнауцерка Кейсі вміє розпізнавати за запахом широкий спектр наркотичних речовин. З поліцейським Тарасом Кубою вона брала участь в спецоперації по затриманню групи наркоторговців в Маріуполі, де було вилучено наркотиків на 1,5 мільйони гривень. Собака розшукала приховані закладки з різним «товаром» - амфетаміном, коноплями, екстазі, LCD та галюциногенними грибами. До речі, наркотичну схованку у вантажівці Кейсі знаходить за сім секунд.

Напарниці Дейзі та молодший інспектор-кінолог Валерія Єгуртова постійно працюють на блокпостах, перевіряючи транспорт на відсутність вибухонебезпечних предметів.

А пес Хаммер, якого тренує кінолог Степан Єрьоменко, представляє «спецназ». Він став кращим в номінації «Захисна служба» на всеукраїнських змаганнях, що відбулися на Житомирщині.

Крадіжки вправно розкривають німецькі вівчарки Тайра і Кьяра. Так, завдяки Тайрі оперативники опинилися вдома у злочинця, який обікрав продуктовий магазин, раніше за нього самого. А чорна Кьяра під керівництвом поліцейського Єгора Геличака також швидко знаходить зниклих людей.

На п’яти досвідченим товаришам наступають молоді собаки. Єгор Геличак дресирує ще лабрадорку Айру, яка «винюхує» боєприпаси і вибухівку, та слідового пса Вокера, який представлятиме поліцію Донеччини під час багатоборства кінологів у Житомирі.

Нові породи – нові можливості. Розвиток кінологічної служби

У 2019 році кінологічний центр відкрив свій підрозділ у Слов’янську, який обслуговує всі північні райони, а також поповнив «штат» службових собак новими породами – голландською вівчаркою Мануелем Гарсіа, бладхаундом Хеллі та бельгійською вівчаркою малінуа Лунтиком.

Мануель Гарсіа при тестуванні показав відмінний результат: узяв слід через 8 годин після того, як його залишили. При цьому маршрут пролягав парком та міськими вулицями, де багато людей. Пес відзначився і під час розкриття першої справи – крадіжки з приватного будинку.

Молодший інспектор-кінолог Кирило Кіш зміг зібрати запаховий слід з дрота, який був під’єднаний до викраденої відеотехніки. Цього вистачило, щоб чотирилапий «детектив» привів поліцію додому до викрадача.

Хеллі також слідова собака, яка відрізняється високою витривалістю. Бладхаунди відомі тим, що за краплинами крові здатні переслідувати злочинця три доби (!). Тож зараз заступник начальника кінологічного центру Сергій Пронь готує її для роботи в слідчо-оперативних групах.

На слід невдовзі стане й малінуа Лунтик, яким опікується інспектор-кінолог Інна Герасимова. Він спритний та здатен не тільки вистежити злочинця, але й не дати йому втекти.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux