Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Майже 700 опрацьованих викликів від мешканців Слов’янська та Маріуполя – результати роботи мобільної групи «Поліна» з початку року
Опубліковано 09 жовтня 2018 року о 15:44

Сімейні конфлікти із застосуванням фізичної сили - на такі повідомлення найчастіше реагують поліцейські «Поліни». Крім того, аби попередити рецидив, правоохоронці проводять профілактичні бесіди з кривдниками, які знаходяться на обліку, а їх більше півтори тисячі.

Для більш ефективного реагування на факти домашнього насильства та попередження тяжких наслідків спочатку в Маріуполі, а згодом і у Слов’янську, були створені спеціальні мобільні групи «Поліна».

З початку року до поліцейських мобільної групи надійшло майже 250 заяв про порушення, пов’язані з домашнім насиллям. Загалом же поліцейські обробили більше 670 викликів.

До адміністративної відповідальності були притягнуті 95 агресорів та відкрито за цим напрямком 3 кримінальних провадження. Так, поліцейські дають кваліфіковану оцінку ситуації на місці, збирають матеріали перевірки та надають допомогу жертві. Слід відзначити, що більшість конфліктів вирішуються після приїзду правоохоронців.

Зокрема, в Маріуполі жінка повідомила, що її співмешканець побив її 14-річного сина. Представники «Поліни» з’ясували, що поки матері не було вдома, чоловік вирішив «виховати» хлопчика ременем через неналежне ставлення до навчання. З агресором була проведена роз’яснювальна бесіда про недопустимість такої поведінки та складено адміністративний протокол за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування).

За статистикою більшість конфліктів в сім’ї виникають через надмірне зловживання алкоголем. Так, 51-річній жінці довелося через півроку повторно викликати «Поліну». Домашнім кривдником в даному випадку був її старший нетверезий син, який вже не вперше підіймав руку на неї та свого 12-річного брата. В перший раз потерпіла попросила допомоги поліції, коли довелося тікати від дебошира на вулицю. Цього ж разу – відразу, побачивши перші прояви агресії.

Аби попередити рецидив, поліцейські разом із співробітниками соціальних служб у справах дітей, сім’ї та молоді проводять профілактичні бесіди з сім’ями, які знаходяться на обліку. З початку року було здійснено більше півтори тисячі таких заходів. Правоохоронці роз’яснюють підобліковим про можливу кримінальну відповідальність, а постраждалим наголошують про неприпустимість замовчування проблеми. Інформують і про те, як правильно діяти у випадку загрози, де отримати необхідну психологічну та юридичну допомогу.

Так, до центру надання психологічних послуг, зокрема до «Шелтеру», були спрямовані 92 жертви домашнього насильства.

 

Відділ комунікації поліції
Донецькій області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux