Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Донеччині кіберполіцїя викрила двох скімерів у викраденні грошей з банківських рахунків
Опубліковано 26 липня 2019 року о 10:15

Зловмисники встановили у торгівельному закладі Маріуполя скімінгові пристрої, з допомогою яких зчитували інформацію з банківських карток покупців, а потім викрадали з їх рахунків кошти. Співробітники Донецького управління кіберполіції, слідчі Центрального відділу поліції під процесуальним керівництвом Маріупольської місцевої прокуратури №1встановили причетність підозрюваних до близько 50 фактів компрометації карт.

Поліцейські викрили у скімінгу двох жителів Маріуполя віком 22 та 23 роки. Спільники організували схему викрадення грошей з рахунків громадян шляхом виготовлення «дублікатів» банківських карток.

У магазині, де працював один з підозрюваних, вони встановили біля POS-терміналу спецобладнання для зчитування з карт конфіденційної інформації. Крім того, зловмисник запам’ятовував пін-код, який вводив покупець під час оплати покупки.

Отримані дані з використанням комп’ютерної техніки копіювали на так званий білий пластик, після чого знімали кошти у банкоматі.

Під час обшуків у фігурантів вилучені скомпрометовані платіжні картки, скімінговий пристрій, комп’ютерну техніку та програмне забезпечення, яке використовувалося для злочинних дій, чорнові записи.

Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 361 Кримінального кодексу України «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку».

Підозрюваним загрожує позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Триває досудове розслідування.

Кіберполіція наголошує на необхідності дотримання правил безпеки при використанні банківської картки для унеможливлення вчинення злочинцями подібних злочинів. Для цього радить:

- під час зняття готівки в банкоматах прикривати рукою PIN-клавіатуру, це убереже Вас від заволодіння PIN-кодом платіжної банківської картки;

- звертати увагу на цілісність, колір та щільне прилягання частин банкомату до його корпусу, сліди на частинах банкомату від клею чи інших речовин, а також наявність невідомих пристроїв, направлених на PIN-клавіатуру;

- використовувати банкомати, які розміщені всередині відділень банківських установ;

- в разі виникнення підозри, що картка потрапила у скіммінговий пристрій, негайно зателефонувати до call-центру банку та заблокувати платіжну картку;

- у разі виїзду за кордон, повідомляти до банку країну в яку від’їжджаєте на відпочинок, зменшити ліміт зняття коштів в банкоматах;

- використовувати за кордоном банківські картки з нульовим балансом на які (за необхідністю) переказуйте з основного рахунку кошти, ідентичні сумі, яка необхідна для разового використання.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux