Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Донеччині майже кожна третя зареєстрована афера – крадіжка коштів з банківських карток
Опубліковано 08 листопада 2018 року о 15:58

Проста шахрайська схема вже стала класичною. Громадяни продовжують вірити словам телефонного співрозмовника: «Ваша картка заблокована», а вже за кілька хвилин відкривають доступ до свого банківського рахунку. На жаль, зловмисники мають ще довгий перелік засобів, аби виманити Ваші гроші.

Загалом з початку року поліція Донеччини задокументувала більше 1000 випадків шахрайства. Це втричі менше, ніж за поточний період 2017 року. Такі статистичні дані свідчать про результативність превентивних заходів щодо запобігання злочинних випадків. Проте аферисти продовжують підбирати маніпуляційні маневри та входять в довіру необачних громадян.

Перше місце серед афер посідають злочини, вчинені за допомогою банківської картки – таких 236, друге місце – 175 випадків купівлі/продажу товарі через мережу інтернет, ще 126 громадян перерахували свої заощадження за не притягнення родича до кримінальної відповідальності.

Так, 86-річна мешканка Селидового одразу відправила 12 тисяч гривень, коли у телефонній слухавці почула, що її онук нібито потрапив у біду. В таку ж пастку потрапила 82-річна краматорчанка. На номер пенсіонерки зателефонував невідомий під виглядом співробітника поліції, та наголосив на 17 тисячах гривень, аби врятувати родича від кримінальної відповідальності. В більшості таких злочинів жертвами стають саме літні люди, зловмисники не нехтують нічим – ні здоров’ям, ні життям постраждалих.

Поліція радить в таких випадках одразу телефонувати своїм рідним, аби упевнитися, що з ними все гаразд. А у аферистів дізнаватися якомога більше інформації: ім’я, прізвище, звання, посаду та контактний номер цього «співробітника». Ця інформація допоможе поліцейським у пошуках зловмисника.

Фейкові представники служби безпеки банку збагатилися за рахунок 59-річного мешканця Авдіївки. Розмовляли дуже професійно та впевнено. Повідомили, що картка заблокована, та щоб чоловік не втратив гроші, порадили йому перевести їх на інший рахунок. Умовою шахраїв було залишатися з нами на лінії та повідомити номер нового рахунку. Тільки-но чоловік виконав всі вказівки – втратив майже 50 тисяч гривень.

Аби заволодіти грошима в такий спосіб, аферисти всіма способами дізнаються основні ключі картки – її номер, пароль та CVC-код. Тому в ніякому разі не повідомляйте свої дані невідомим та не виконуйте жодних банківських операцій по телефону.

На гачок інтернет-шахраїв потрапила мешканка Покровська, яка хотіла замовити дитяче харчування. Перерахувавши всю суму, жінка чекала на замовлення, яке так і не отримала. Найчастіше зловмисники вимагають від жертви сплачувати повну суму товару чи перераховувати його частину, після отримання бажаного – аферисти зникають.

Поліція Донеччини закликає громадян бути пильними та не довіряти невідомим. Операції з картками проводити тільки у відділеннях банку, здійснювати покупки тільки у перевірених продавців та перевіряти всю надану інформацію.

 

Відділ комунікації поліції
Донецькій області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux