Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Донеччині обговорили проблеми пожежної безпеки у населених пунктах та природних екосистемах
Опубліковано 25 квітня 2018 року о 13:02

У Краматорську пройшла прес-конференція представників ДСНС з питань дотримання пожежної безпеки, участь у якому взяли поліцейські. Правоохоронці розповіли про адміністративну та кримінальну відповідальність громадян за порушення правил пожежної безпеки та домовились про спільну взаємодію у питаннях збереження екосистеми та людських життів.

У Краматорську на базі Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України в Донецькій області відбулась прес-конференція, основною метою якої було донесення до широких верств населення необхідності недопущення пожеж в житлових й промислових приміщеннях, а також у природних екосистемах.

Окрім керівництва Держслужби з надзвичайних ситуацій, у заході взяли участь представники Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства, відділу природно-заповідних територій та лісового господарства Донецької ОДА, Національної поліції України.

За статистикою, майже половина всіх пожеж виникає у житлових секторах населених пунктів. Причиною приблизно 50 % з них є необережне поводження із вогнем, 40% - порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання та опалювальних приладів, у 6% випадків загоряння відбувалось через необережність під час паління та у 2% - внаслідок дитячої "гри" з вогнем.

Із настанням теплої пори року рятувальники майже кожного дня виїжджають на гасіння пожеж, що відбуваються в екосистемах. Найчастіше горить трава, поля, ліс. У більшості випадків у цьому винуваті люди, що необережно поводяться із вогнем або скоюють навмисні підпали.

Заступник начальника Краматорського відділу поліції Андрій Друмов розповів присутнім про те, яка відповідальність чекає на винуватців пожеж.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки у лісах (ст. 77) та самовільне випалювання рослинності або її залишків (ст. 77-1). Порушники (пересічні громадяни або посадові особи) будуть вимушені сплачувати штрафи у розмірі до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 100 - якщо такий факт зафіксований у межах природно-заповідного фонду).

При знищенні або пошкодженні лісових масивів у дію вступає Кримінальний кодекс України, ст. 245 якого передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років (у разі загибелі людей, масової загибелі тварин - до 10 років позбавлення волі). За умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду ст. 252 КК передбачено обмеження волі на строк до 3 років, при загибелі людей чи інших тяжких наслідках - позбавлення волі на строк до 12 років.

Пожежа внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що заподіяло шкоду здоров'ю громадян, згідно до ст. 270 КК України карається штрафом або обмеженням волі на строк до 3 років, якщо загинули люди - позбавленням волі на строк до 8 років.

Нагадаємо, на початку року краматорськими поліцейськими було затримано 18-річного хлопця, який скоїв серію підпалів на території міста. Дії правопорушника було кваліфіковано за ч.2 ст. 194 Карного кодексу України "Умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним шляхом", яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

У процесі обговорення теми заходу всі його учасники дійшли висновку, що попередити надзвичайне явище завжди простіше, ніж потім розбиратись із його наслідками. Між представниками різних структур та установ було обговорено механізми взаємодії, а також заплановано спільні заходи щодо профілактики та реагування на пожежі у межах населених пунктів та природних середовищ регіону.

Краматорський відділ поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux