Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Донеччини впроваджує трирівневу модель профілактики підліткової злочинності
Опубліковано 12 лютого 2018 року о 19:00

У рамках проекту в школах області діятиме шкільна служба порозуміння, яка запобігатиме правопорушенням серед підлітків. На сьогодні створено 21 групу порозуміння. Вони складаються з учнів, які будуть самостійно примирювати конфлікти між однолітками шляхом медіації (посередництва).

З початку 2018 року поліція Донеччини на території усієї області впроваджує у свою діяльність «Програму використання трирівневої моделі профілактики правопорушень серед дітей на території Донецької області на 2018 – 2022 роки».

В умовах сучасності криміногенна ситуація серед неповнолітніх досить складна і нестабільна. Разом із тим, заходи, яких вживає поліція спільно з органами виконавчої влади, дають змогу не допускати сплеску скоєння правопорушень підлітками. Так, у 2017 році неповнолітніми було вчинено 369 злочинів, що на 25% менше, ніж за аналогічний період минулого року. На 28% знизилася також кількість правопорушень у відношенні дітей.

Одним із шляхів недопущення вчинення підлітками кримінальних та адміністративних порушень є здійснення постійної профілактики серед неповнолітніх за трьома рівнями:

- первинним, коли превентивні заходи поширюються на молодь загалом;

- вторинним, під час якого діти навчаються самостійному розв’язанню конфліктів шляхом медіації, отримують практичні знання та допомогу;

- третинним, спрямованим на роботу зі специфічними видами девіантної поведінки.

З цією метою сьогодні працівниками відділу ювенальної превенції поліції Донеччини проведено робочі зустрічі з представниками освіти та групами медіації з питань впровадження шкільної служби порозуміння в роботу всіх загальноосвітніх закладів. Слід зазначити, що саме підлітки, які вже є медіаторами, з радістю погодились працювати спільно у запропонованій концепції.

Наразі в Донецькій області діє 21 група порозуміння, у подальшому планується збільшення таких груп.

Наступним етапом впровадження трирівневої моделі профілактики є створення Координаційних рад, до складу яких увійдуть представники Національної поліції, виконкомів міських рад, райдержадміністрацій, міськрайонних відділів з питань пробації, центрів зайнятості, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділів освіти, навчальних закладів, установ та організацій області, громадськості.

Нагадаємо, 30 підлітків стали сертифікованими тренерами-медіаторами в рамках проекту «Ліга в дії» («LЕAGUEinACTION»), який було реалізовано Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux