Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Рівень підготовки поліцейських собак на Донеччині визнаний європейськими колегами
Опубліковано 12 жовтня 2019 року о 11:45

Це довела кінологічна команда поліції Донецької області, яка увійшла в п’ятірку кращих на кінологічних змаганнях у Чехії. Як готують службових собак в Європі та як розвивається кінологічна служба в умовах операції Об’єднаних сил, розповіли фахівці кінологічного кінологічного центру поліції Донеччини.

За п’ять хвилин знайти у лісі гільзи, пройти кілометр по сліду на пересіченій місцевості, без команди затримати злочинця – поліцейський пес Туман під керівництвом кінолога Тараса Куби впорався з найскладнішими завданнями.

Напарники посіли 5 місце з 21-го на міжнародному чемпіонаті з багатоборства кінологів в м. Їглава Чеської Республіки, який відбувся у вересні. Як це було.

Знайти в лісі слід злочинця, захований серед інших? Легко!

Окрім Донеччини, Україну представляли кінологи з Київської та Закарпатської областей. Основні напрями, за якими оцінювалась службова собака, - це затримання злочинця та розшук особи за запаховим слідом.

Умови змагань були максимально наближені до реальних, адже саме так тренують своїх собак чеські кінологи.

На першому етапі учасники долали реальні перешкоди - стіни, міст, водойму, просувалися тунелями. На другому, основному, - показували навички слідової роботи. Собаки повинні були відшукати слід зловмисника у міській забудові, у темних приміщеннях, в полях та лісах.

«Відмінність роботи чеських поліцейських собак та наших у тому, що собака повинна відібрати запаховий слід злочинця в складних умовах. Тобто на цьому сліді поруч були хибні сліди, і пес мав обрати правильний, пройти по ньому близько кілометра та знайти речі, загублені злочинцем», - розповідає інспектор кінологічного центру поліції Донеччини Тарас Куба.

Бачу злочинця, не бачу перешкод

Ще одним завданням для Тумана стало затримання правопорушника при активній обороні та при втечі. Одне з випробувань полягало у тому, щоб собака самостійно прийняв рішення щодо затримання особи.

«Було змодельовано ситуацію, коли кінолог із собакою надавали умовному потерпілому медичну допомогу. У цей момент на них нападав один злочинець, а через деякий час інший, і пес мав затримати обох», - зазначає кінолог.

У розділі захисної служби собаки показували навички втримання правопорушника на певній межі, не кусаючи його – допомогою лап і намордника.

Найкраще Туман показав себе у слідовій роботі та пошуку гільз, які відшукав менше ніж за п’ять хвилин, та затримці правопорушника. Чеські судді оцінили вмотивованість собаки, її вміння працювати на тривалій дистанції.

У низці вправ оцінювалася також тактика дій кінолога, який заздалегідь не мав уяви, що відбуватиметься на місці події та мав швидко зорієнтуватися і прийняти правильне рішення.

Чотирирічний Туман вже вдруге бере участь у змаганнях в Чехії, і цього разу значно покращив свій попередній результат. Тренується пес на практиці – виїжджає на місця злочинів зі слідчо-оперативними групами.

Підрозділ чотирилапих «детективів» у дії

«З початку існування нашого кінологічного центру, а це 22 лютого 2017 року, ми щорічно виїжджаємо на змагання. Що стосується чемпіонатів України, то щорічно ми займаємо призове місце у якійсь вправі: в 2017 році це була найкраща вибірка речі, а в 2019 – найкраща захисна служба», - наголосив начальник кінологічного центру ГУНП в Донецькій області Леонід Котов.

Наразі у центрі виховується 35 службових собак. Хвостаті детективи допомогли розкрити 300 злочинів, зокрема кілька вбивств та інших тяжких правопорушень.

З початку року допомогою службових собак було виявлено 10 кілограмів вибухівки, 26 вибухових пристроїв, 2,5 тисячі боєприпасів.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux