Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Донеччині більше сотні дорослих притягнуті до відповідальності за доведення дітей до алкогольного сп’яніння
Опубліковано 01 листопада 2018 року о 15:05

З початку року через отруєння спиртними напоями на лікарняному ліжку опинилися близько 70 підлітків. Наймолодшій жертві сурогату – 11 років. Поліцейські склали 119 адміністративних протоколів за споювання дітей та півтисячі – за продаж алкоголю неповнолітнім. Однак не завжди проблему вживання дітьми алкоголю можуть вирішити штрафи. Тому поліція впровадила комплексну профілактику, що має захистити малечу від руйнівного впливу.

У Покровську чоловік напоїв 11-річну дитину спиртним, а у Маріуполі лікарі два дні поспіль рятували 14-річного школяра від алкогольної інтоксикації – після виписки «швидка» знову привезла хлопця у такому ж стані. Коли поліцейські прибули додому до підлітка, то виявили його матір п’яною. Жінку, яка споювала власного сина, притягнуто до відповідальності.

Діти наслідують приклад батьків, однак частіше вони приохочуються до алкоголю через відсутність уваги і турботи з боку рідних. Підлітки шукають підтримку у дорослих компаніях, що нерідко закінчується для дитячого організму алкогольною комою.

В реанімації опинилася 16-річна маріупольчанка, яку знайшли біля моря у напівпритомному стані. Як виявилося, дівчина відпочивала на узбережжі з двома старшими друзями. А коли після келиха текіли їй стало зле, - приятелі покинули її саму.

Щомісяця за доведення неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння поліцейські Донеччини притягують до відповідальності (ст.180 Кодексу України про адміністративні правопорушення) близько 13 дорослих.

Крім того, під час профілактичних рейдів поліція виявила 485 випадків продажу алкоголю неповнолітнім. Порушники оштрафовані відповідно до ст. 156 КУпАП.

Спиртне не тільки шкодить здоров’ю підлітків, а й штовхає їх на скоєння злочинів. Протягом 9 місяців у стані алкогольного сп’яніння діти вчинили 20 кримінальних правопорушень, в тому числі тяжких.

Практика показує, що штрафних санкцій недостатньо для того, щоб захистити дітей від негативного впливу. Поліцейські здійснюють профілактику у школах та з батьками, а щоб вона була дієвою - впроваджують новітні підходи.

Один з них – спілкування у форматі медіації (посередництва), коли поліцейський стає довіреною особою дитини. Другий - залучення до превентивних заходів молоді з «Ліги майбутніх поліцейських», які формують культуру здорового пособу життя.

До підлітків, які просять не продавати їм спиртне, прислухаються продавці у магазинах. Лігівці попереджають про наслідки пияцтва однолітків та нагадують батькам, що безпека дітей залежить перш за все від них. А в кожному місті помічники поліції розповсюджують наліпки з інформацією про заборону реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux