Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Роботу мобільних груп «Поліна» з протидії насильству в сім’ї буде поширено на всю територію Донецької області
Опубліковано 14 березня 2018 року о 15:20

Про це йшлося під час круглого столу «Протидія та профілактика домашнього насильства у відношенні дітей», який відбувся вчора, 13 березня, в Головному управлінні Нацполіції в Донецькій області у Маріуполі.

Мета заходу - налагодження взаємодії між всіма службами, на які покладені функції профілактики та протидії насильства в родині.

Участь у круглому столі взяли начальник відділу Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Костянтин Тарасенко, начальник управління превентивної діяльності поліції Донецької області Юрій Горустович, регіональний координатор з прав людини Юлія Башкірова, поліцейські ювенальної превенції, освітяни, представники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей Маріупольської міськради, управління патрульної поліції Донецької області, регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадських організацій.

Учасники презентували результати своєї роботи із захисту дітей від насильства та обговорили проблеми реалізації Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Групи ризику

За 2,5 місяці за насильство у родині на Донеччині притягнуто до адміністративної відповідальності 35 осіб. За неналежне виховання дітей відносно батьків складено 609 адмінпротоколів, 43 дітей довелося забрати з сімей заради їхнього порятунку, щоб не допустити тяжких наслідків.

Як зазначила начальник відділу ювенальної превенції поліції області Катерина Шнейдер, найвищий ризик вчинення домашнього насильства – в родинах, які потрапили у складні життєві обставини. Зараз на обліку в поліції перебуває 709 таких сімей, в яких виховується 1559 дітей. Безпеку дітей у них постійно контролюють поліцейські спільно з соціальними службами під час превентивних рейдів.

Поліцейські також візьмуть під контроль кризові родини, до яких у зв’язку з реорганізацією інтернатів повертатимуть дітей.

«Під час заняття в інтернаті одна дівчинка спитала «А якщо я вб’ю тата, який маму ображає, що мені буде?», і ми зрозуміли що такі факти є, і дитина психологічно переживає. Тому дітям групи ризику потрібна особлива увага», - розповіла співробітник Управління забезпечення прав людини Нацполіції в Донецькій області Ольга Светлічна. Адже наслідки фізичного насильства, якому піддається дитина, можна побачити, але є інші, непомітні.

Ефективність роботи «Поліни»

Для покращення реагування на факти домашнього насильства 6 лютого в Лівобережному районі Маріуполя було запущено мобільну групу «Поліна». За місяць група виїжджала на допомогу понад 40 разів. На місці відносно агресорів було складено 15 адмінпротоколів за вчинення насильства в сім’ї, а також порушено кримінальну справу за нанесення тілесних ушкоджень. Крім того, поліцейські перевірили 146 осіб, які знаходилися на обліку за вчинення насильства в родині: спілкувалися з жертвами та сусідами, чи були повторні факти насильства.

«Роботу «Поліни» буде розширено на всі райони Маріуполя, а в подальшому – на всю територію Донеччини. З цією метою ми розпочали навчання працівників», - зазначив начальник управління превентивної діяльності Юрій Горустович. Так, на Донеччині проходять тренінги з протидії домашньому насильству для дільничних офіцерів поліції, впроваджені за допомоги ГО « Ради жінок Донеччини» та «Маріупольської спілки молоді».

Для системної профілактичної роботи з агресорами поліцейські планують створити «карту порушника» з інформацією про соціальний статус, місце роботи, кількість дітей тощо.

Не терпи мовчки, поділися – і тобі допоможуть

Ключовим питанням у профілактиці домашнього насильства залишається подолання інформаційного вакууму: щоб жертви знали, куди звертатися, а агресори – що їм загрожує.

«Поліцейські під час виїзду мають надавати всю інформацію про допомогу, яку можуть отримати жертви насильства – притулок у шелтері, послуги юриста. Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розширено коло суб’єктів, які мають право на первинну правову допомогу, тобто на послуги адвокатів за рахунок держави – це жертви домашнього насильства та діти всі без виключення», - зазначила регіональний координатор з прав людини в Донецькій області Юлія Башкірова.

Також учасники круглого столу обговорили профілактику домашнього насильства в загальноосвітніх закладах. З цією метою поліція спільно з працівниками освіти щотижня проводить «Факультативи з поліцейським», спрямовані на різні вікові групи дітей, а також впроваджує трирівневу модель профілактики правопорушень в дитячому середовищі. У 20 школах Маріуполя та прифронтовій Авдіївці вже діють шкільні служби порозуміння, де діти вирішують конфлікти між однолітками. А вже за кілька місяців в Маріуполі стартує проект «Шкільний поліцейський», якому діти можуть довірити свої біди.

Всі ці заходи спрямовані на підвищення довіри до поліції, адже, які відзначили представники громадських організацій, саме від цього залежить ефективність надання допомоги жертвам домашнього насильства.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux