Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Система «Custody Records» впроваджується у дев’яти підрозділах поліції Донеччини - уповноважений Нацполіції з прав людини
Опубліковано 28 грудня 2021 року о 12:56

Вже у наступному році пілотний проєкт, що автоматизує роботу поліцейського та забезпечить гарантії дотримання прав людини, першим запрацює у Маріупольському районному управлінні поліції. Найближчим часом планується розширення функціонування системи на всі підрозділи поліції регіону. Про це та інше відзвітував старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини Національної поліції України Сергій Сидоров.

Проєкт «Custody Records» - що вже вдалося втілити у життя?

У цьому році розпочато підготовку до впровадження системи «Custody Records» у дев’яти підрозділах поліції Донеччини (Маріупольське РУП, відділі поліції № 2 Маріупольського РУП, відділі поліції № 4 Маріупольського РУП, Краматорському РУП, відділі поліції № 1 Краматорського РУП, Бахмутському РВП, відділах поліції № 2 та №3 Покровського РУП). Підготовка територіального підрозділу поліції включає в себе декілька етапів – приведення до відповідності Технічному завданню із впровадження системи «Custody Records» у територіальних органах поліції адміністративних будівель, забезпечення інфраструктурних умов, створення системи відеонагляду 24/7, внесення змін до структури поліції, а саме створення посад та призначення інспекторів з дотримання прав людини у територіальні підрозділи поліції, підключення до інформаційній підсистеми «Custody Records» поліцейських, дотичних до процесу затримання, навчання особового складу роботі в системі «Custody Records», тощо. На теперішній час вже завершуються ремонтні роботи у чотирьох підрозділах поліції Донеччини, розпочато навчання поліцейських, триває процес підключення територіальних підрозділів до інформаційної підсистеми «Custody Records», а у Маріупольському районному управління встановлено обладнання яке необхідне для забезпечення цілодобового відеонагляду. Вже навесні у цих підрозділах планується впровадження пілотного проєкту «Custody Records». Першим підрозділом поліції у якому буде впроваджено пілотний проєкт, стане Маріупольське районне управління поліції, а до кінця 2024 року заплановано впровадження системи у всіх підрозділах поліції регіону.

Що на даний час зроблено у Маріупольському РУП?

Приміщення адміністративної будівлі Маріупольського РУП фактично приведено до відповідності вимогам технічного завдання, крім того завдяки нашої співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу, встановлено технічне обладнання необхідне для впровадження пілотного проєкту, триває призначення інспекторів з дотримання прав людини, проведено відповідні навчання. Загалом проєкт неодноразово презентувався іноземним партнерам та місцевій владі. Відтак, організовано співробітництво з органами місцевого самоврядування з метою залучення необхідних коштів для впровадження системи як у Маріупольському РУП так і в усіх підрозділах поліції області.

Як проходитиме підготовка працівників поліції до роботи в системі «Custody Records»?

У цьому році навчання поліцейських проводились за спеціальною навчальною програмою на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. Однак ми маємо на меті зробити процес навчання зручнішим. Так, з ректором Донецького державного університету внутрішніх справ досягнуто домовленості про створення на базі вишу учбового відділу поліції, де в подальшому поліцейські Донеччини відпрацьовуватимуть практичні навички роботи у системі «Custody Records», від фактичного затримання особи до її поміщення до місця тримання або законного звільнення. Також проведено роботу з міжнародними партнерами щодо виділення технічного обладнання необхідного для технічного оснащення учбового відділу поліції. Наразі, міжнародними партнерами вже прийнято рішення про виділення учбовому закладу спеціального обладнання. Таким чином, навчання поліцейських стане більш зручнішим та доступнішим.

Чи проводились навчання особового складу щодо дотримання прав людини в поліцейській діяльності?

Одним з найважливіших кроків – є навчання особового складу. У цьому році тренінги неодноразово проходили у стінах ХНУВС, їх метою було зміна погляду поліцейського на філософію затримання. Також, навчання проводились з керівним та особовим складом ізоляторів тимчасового. Наразі усі ізолятори тимчасового тримання поліції Донеччини підготовлено до впровадження системи «Custody Records». На теперішній час в цих установах повністю забезпечено роботу усіх етапів передбачених системою «Custody Records», від інтерв’ювання особи яка поміщається до ізолятора, до роботи в інформаційній підсистемі. І зрозуміло, це потребувало навчання поліцейських, які несуть службу в цих установах. Тому, на протязі року неодноразово проводились навчання, що дозволило забезпечити необхідні зміни в роботі ізоляторів тимчасового тримання.

Окремо було налагоджено співпрацю з Донецьким державним університетом внутрішніх справ. У цьому році вже проходили тренінги з курсантами із залученням представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадських організацій, які здійснюють діяльність у сфері захисту прав людини. Крім того при проведенні правоосвітних заходів приділено увагу вирішенню проблеми домашнього насильства, до просвітницьких заходів залучено представників органів місцевого самоврядування.

Також, взято участь у наукових конференціях, завдяки чому я мав можливість підготувати наукові доповіді щодо захисту прав людини, частина з яких направлена для ознайомлення в системі службової підготовки.

Чи проводились перевірки територіальних підрозділів поліції щодо дотримання прав людини у цьому році та які плани з цього приводу на наступний рік?

Цього року перевірено майже всі підрозділи поліції Донеччини щодо порушень дотримання прав людини в поліцейській діяльності. За результатами перевірок Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області проведені службові розслідування, особи притягнені до дисциплінарної відповідальності, вжито заходів щодо усунення виявлених недоліків. Під час інспектування увагу було приділено усуненню ризиків, які можуть сприяти порушенням прав людини в поліцейській діяльності.

Наступного року проведення перевірок буде продовжено, окрім всього увагу буде звернено на умови несення служби поліцейських, отже виконуючи таку складну та відповідальну роботу, поліцейський повинен мати гідні умови несення служби.

Дякую за співпрацю керівництво Головного управління Національної поліції в Донецькій області, Донецького державного університету внутрішніх справ, міжнародним партнерам, органам місцевого самоврядування, громадським організаціям. Сподіваюсь у наступному році ми продовжимо шлях до позитивних змін та досягнення високих стандартів у сфері забезпечення прав людини!

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux