Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Вони мене розуміють». Чому діти Донеччини довіряють ювенальним поліцейським
Опубліковано 08 липня 2021 року о 16:31

Понад 300 зниклих дітей правоохоронці повернули додому в цьому році, більше 600 хлопчиків та дівчат убезпечили від загроз, які спровокувало невиконання батьками своїх обов’язків, понад пів сотні малюків – захистили від домашнього насильства. Сьогодні, з нагоди професійного свята, кращі інспектори ювенальної превенції отримали відзнаки. Ділимося реальними історіями, коли поліцейські не просто врятували дітей, а здобули їхню довіру.

На Донеччині щасливе дитинство маленьких мешканців захищають понад 90 інспекторів-ювеналів. Начальник поліції Донецької області Микола Семенишин привітав поліцейських і відзначив кращих нагородами.

Краще за статистику про роботу співробітників ювенальної превенції розповідають їхні добрі справи.

Рік тому Маріуполь сколихнула новина про зниклу 14-річну дівчинку, яку поліція шукала кілька годин і знайшла на вершині високовольтної опори. Побоюючись, що дитина стрибне, поліцейські знайшли потрібні слова та вмовили спуститися. Школярка, яка не вперше втікала з дому через конфлікти з мамою, зізналася, що потрапила до поганої компанії. На той час Настя ворожо ставилася до представників закону, але турбота про неї інспекторів ювенальної превенції повністю змінила це. Сьогодні дівчина товаришує з поліцейськими, під їх керівництвом вона пройшла курс із рукопашного бою, навчившись захищати себе. Зараз Настя професійно займається футболом і цікавиться всім, що пов’язано з Національною поліцією.

Це не перший випадок, коли ювенальні поліцейські стали опорою для підлітка в ситуації, коли навіть рідним важко знайти з ними спільну мову. 15-річна Ліза пропала, а через деякий час мати із жахом побачила в інстаграмі публікацію доньки про те, що вона поїхала до Києва стрибати з моста. Як виявилося, дитина була засмучена через нерозділені почуття.

Саме у той час в столиці перебували у відрядженні двоє працівників управління превентивної діяльності поліції Донеччини. За допомогою київських колег і кіберполіції вони відстежили дівчинку по її «сторіс» та знайшли на вокзалі – брудну, голодну та нещасну. Ювенальна поліцейська забрала дитину до готелю, допомогла привести себе до ладу, дала свій одяг. Мандрівницю накормили та на машині відвезли до рідного міста. Дорогою дівчині запропонували почитати кілька книжок з психології, які захопили школярку. За 12 годин на шляху додому дитина та правоохоронці подружилися і надалі підтримували зв'язок. Нещодавно Ліза сказала поліцейським: «Ви мені дуже допомогли. Я переосмислила своє життя. І готова підтримувати інших дітей у таких ситуаціях, як у мене».

Іноді ювенальні поліцейські змушені рятувати дітей від найрідніших - їхніх батьків, і за словами офіцерів, це найбільш боляча частина їхньої роботи.

У травні поліція виявила 10-річну дитину, яка три дні жила у будинку сама, без нагляду дорослих. Поліцейські забрали маленьку та тимчасово помістили до притулку до того, як знайдуть матір – інших родичів у дівчинки немає. Тієї ж ночі в оселі сталася пожежа, яка знищила майже все майно. Страшно уявити, що могло статися з дитиною, якщо б вона залишилася вдома. Матір з’явилася лише через два дні, жінка не вперше кидала свою доньку та гостювала у знайомих в іншій області. Долю дитини мають вирішити соціальні служби, зараз родина перебуває під пильною увагою поліцейських.

Щоб повернути дитину, що втекла з дому, вберегти від необдуманих вчинків, вчинення правопорушень, – треба її розуміти, до кожної вміти знайти правильний підхід, - стверджує начальниця відділу ювенальної превенції поліції Донецької області Вікторія Брова.

«Ми будуємо відносини взаємної довіри з молоддю за допомогою низки проєктів, найбільші з яких – «Молодіжна Ліга майбутніх поліцейських», створення шкільних служб порозуміння, яких вже більше сотні, та «зелених кімнат» для нетравматичного спілкування дітей та правоохоронців, яких наразі в області десять. Разом із дітьми ми займаємося творчістю, спортом, а головне – поліція завжди на прямому зв’язку: хлопці та дівчата у будь-який час доби звертаються зі своїми питаннями і отримують допомогу», - зазначає Вікторія Брова.

За шість років існування громадської організації «Молодіжна Ліга майбутніх поліцейських» понад 100 підлітків вступили на навчання до вишів системи МВС, щоб стати частиною поліції України. Деякі хлопці і дівчата вже несуть службу – у Києві та на лінії розмежування в Донецькій області.

Підопічні виросли, самі стали батьками, але дружба з ювенальними поліцейськими не закінчується: молоді тата та мами звертаються за порадами щодо виховання малечі.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux