Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Як пережити коронавірус. Поради поліцейського психолога. Батьки-вчителі та діти
Опубліковано 25 квітня 2020 року о 11:08

Як не зіпсувати стосунки з дитиною, стати гарним вчителем та як провести карантин з користю для всієї сім’ї – надала кілька порад головний психолог відділу психологічного забезпечення поліції Донецької області, майор поліції Олена Любинецька.

«Діти перебувають зараз вдома 24 години на добу 7 днів на тиждень. Як можуть скластися ваші відносини з ними в цей період залежить від Ваших спільних зусиль», - говорить поліцейський психолог.

Сприймайте ситуацію спокійно

В умовах карантину на нас покладені певні обов’язки: ходити в масках, зберігати дистанцію, без необхідності не виходити з дому. Все це може викликати почуття роздратованості. Та ще й школи перейшли на дистанційне навчання.

На більшість батьків лягли функції вчителів, що викликає у багатьох відчуття безсилля, гніву і навіть провини. Викликають труднощі: технічні моменти, неможливість охопити увесь матеріал, нестача часу та інші проблеми.

Проте куди направлений ваш гнів? На близьких, дітей, друзів, батьків? Є багато рекомендацій щодо перенаправлення та подолання гніву. Це і дихальна гімнастика, і фізичне навантаження, прибирання, танці і навіть сміх. Хочу вам нагадати просту, але ефективну техніку з подолання гніву.

Назвемо її «Червоний рушник» (запропонована відомим психологом О. Гаркавець). Заплющить очі і відчуйте, як і де ваша злість відбивається в вашому тілі, (стискаються кулаки, щелепа, відчувається прилив крові до обличчя та ін.). Уявіть, що в руках ви тримаєте червоний рушник. Почніть його викручувати (по-справжньому), докладаючи максимум зусиль. Ви бачите, що воно стає світліше, а все почервоніння краплями стікає вниз. Викручуйте його до тих пір, поки не відчуєте втому (вмикайте в роботу кисті рук, передпліччя, плече). Уявить, що ви викручуєте рушник до тих пір, поки він стає абсолютно білим і з нього нічого не витікає. Відкривайте очі. Зробіть кілька глибоких вдихів і видихів. Відчуваєте полегшення?

А тепер з новими силами "гризти граніт науки» разом з дитиною.

Візьми на себе роль доброго друга, а не суворого вчителя

А що відбувається з нашими дітьми під час карантину? Вони також відчувають тривогу, безсилля і злість, але не мають можливості відреагувати на свої почуття так, як можуть дозволити собі дорослі. Тривога, як радіація. Її неможливо побачити, але і позбутися її не можна. Коли дитина роздратована або розлючена, в звичайних умовах вона може відреагувати різними способами, наприклад, побити палицею дерево, побігати з друзями, але вдома це зробити неможливо.

Пам’ятайте, що діти приймають ізоляцію, як покарання без злочину. Вони не відчувають підтримку батьків. В сім'ях, де хтось з батьків залишився без роботи, збільшується кількість вимог до дітей. Тому, малечі складніше в ситуації, що склалася. Діти не розуміють, що відбувається. Розмовляйте з ними, промовляйте з ними проблему, обговорюйте ситуацію, тому що у дітей навичок самоорганізації набагато менше.

Навчайтеся разом

Карантин і дистанційне навчання викликає багато запитань у дітей. Як це назвати - вихідний? Відпустка? Через навчання в новому форматі, яке не завжди має на увазі пояснення матеріалу, діти можуть відчувати себе нерозумними. Таке навчання висуває інші вимоги до школярів, а саме - більш високої організованості та зосередженості. При цьому можливості усамітнитися у дитини майже немає тому, що хтось з батьків або інші члени родини постійно перебувають вдома. Діти погано розуміють матеріал без пояснення, більшість дорослих не володіють навичками викладача, що посилює роздратованість та призводить до конфліктів.

Задайте собі питання: «Навіть якщо ваша дитина не встигла або не змогла виконати домашню вправу? Той що? Як це вплине на Ваші з ним стосунки, на його майбутнє?». Головне - зберегти, не втратити спілкування та довіру. Особливо це стосується підлітків, які все драматизують. Батьки не можуть замінити вчителів, які отримували спеціальну освіту, постійно відвідують курси підвищення кваліфікації та викладають, найчастіше, тільки один предмет. Ви професіонали у своїй сфері. Дозвольте собі бути недосконалим, спробуйте разом з дитиною розібратися в предметах та вправах.

Висновок

1. Почніть з себе. Дбайте, знаходьте час на відпочинок, прислухайтеся до своїх бажань, заохочуйте себе за будь-яку справу, тоді будуть ресурси та сили приділяти більше уваги дітям.

2. Любите, балуйте своїх дітей. Говорить своїй дитині, що вона найкраща, дайте їй максимальну підтримку тому, що ваша турбота та любов важливіша за оцінки. Карантин закінчитися і все увійде в звичний ритм.

Відділ комунікації поліції
в Донецькій області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux