Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Його успіх - у твердості наміру спрямувати справу до суду
Опубліковано 16 січня 2021 року о 13:20

Ігор Фоменко впевнений - щоб розв’язати злочинний вузол, необхідно звертати увагу на дрібниці та вміти, як у математичній матриці, вивести головну діагональ – складову частину злочину та «головних героїв». На рахунку детектива слідчого управління поліції Донеччини розкриття гучних справ, які сколихнули всю країну.

«Влучив у яблуко» з вибором професії

До вибору спеціальності майбутній слідчий підійшов рішуче та ні на мить не пожалкував про обраний шлях. Опинившись на екскурсії у юридичному виші, хлопець зрозумів, що саме тут він зможе на двісті відсотків реалізувати свої знання та гарну фізичну підготовку, а сталевий характер борця, викарбуваний на численних чемпіонатах з кікбоксингу, стане незмінним помічником на службі.

Відтак, у 2013 році хлопець вступив до Донецького юридичного інституту, а з другого курсу (через початок воєнних дій) навчання продовжив у Національній академії внутрішніх справ. У столичному вузі курсант визначився з профілем. Зрозумівши, що улюблена справа – розв’язувати складні завдання та збирати у пазл найменші деталі, які відкривають картину злочину та вказують на «дійових» осіб, Ігор Фоменко обрав професію слідчого.

Перший млинець НЕ грудкою

Свою першу справу пам’ятає й сьогодні - кваліфікація «Легкі тілесні ушкодження», й одразу справу спрямовано до суду. Це була перша перемога. Тоді молодий слідчий працював у Волноваському відділі поліції. Служба «на землі» вихором увірвалася у життя Ігоря після складання присяги. Розкриття злочинів йшло паралельно з документуванням обстрілів, допомогою постраждалим мешканцям та чергуваннями на блокпостах.

Вже за рік офіцер переїхав до Маріуполя та перевівся до Кальміуського відділення поліції. Справа за справою – розкриття крадіжок, хуліганств та інших злочинів, і тут теж - високі показники роботи. У 2018 році чоловіка запросили на співбесіду до нового підрозділу детективів слідчого управління поліції Донеччини, робота в якому вимагає оперативного чуття розшуковця, інтелекту слідчого, нешаблонного мислення та знань сучасних технологій.

Гучні розкриття «нелюдських» злочинів

Маріуполь, 2020 рік. До поліцейських надійшла оперативна інформація про вагітну жінку, яка має намір по народженні продати своє дитя. Справу довірили молодому детективу. Поліцейський зізнався, що під час документування злочину потайки сподівався, що материнський інстинкт візьме гору над бажанням збагатитися у такий цинічний спосіб. Проте розроблену схему було введено у дію, коли молода матір прийшла на зустріч з «покупцями в погонах». Судом вже винесено вирок жінці – шість років за гратами. Страшно уявити, що могло статися з дитиною, якби вона потрапила не в ті руки.

Інша розкрита справа сягає всеукраїнського масштабу – викриття членів злочинної організації, які створили розгалужену мережу поставки пороху. Зловмисники отримували вибухову речовину з казенного підприємства та постачали на територію восьми областей. Поліцейські провели понад тридцять контрольних закупок та п’ятдесят санкціонованих обшуків. Документували злочин професіонали своєї справи. Матеріали по справі збирав, проводив очні ставки, слідчі експерименти, обшуки та вилучення – детектив слідчого управління Донеччини.

Інша, не менш гучна справа була розкрита наприкінці 2019 року. В Маріуполі було викрито мережу наркоторгівців. Зловмисники займалися збутом наркотиків, психотропів і прекурсорів на території Маріуполя, а також поставляли їх на тимчасово окуповану територію. Тоді, щоб затримати сім членів наркоорганізації, в тому числі й лідера групи, поліцейські провели масштабну спецоперацію,над розробкою якої впродовж кількох місяців працював слідчий.

Правила Шерлока

Сьогодні на робочому столі у детектива лежить щонайменше п’ять томів кримінальних справ, які докорінно різні. Офіцер тримає в голові одразу кілька ліній роботи, десятки можливих дій зловмисників, які потрібно випередити, склавши успішну схему викриття.

Запобігти професійному вигоранню допомагають щоденні тренування. На татамі приходить прозорість мислення та нове бачення чергового розкриття резонансу. Звідси – один з життєвих принципів, яким керується правоохоронець – у здоровому тілі здоровий дух. Ще один секрет успіху - наполегливість, що значить йти до кінця та не зупинятися на досягнутому. Старший лейтенант впевнений: щоб бути професіоналом своєї справи, потрібно ефективно працювати на результат, практикувати та вдосконалювати свої навички.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux