Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку року на Донеччині 79 чоловіків потерпіли від домашньої тиранії
Опубліковано 19 жовтня 2020 року о 17:36

Насильство в родині часто асоціюється з насильством проти жінок, проте тиранія не має гендерних стереотипів. Від загальної кількості постраждалих від сімейної агресії десять відсотків становлять чоловіки. Чому жінки вдаються до вчинення домашнього насильства, допомогла розібратися поліцейський психолог Оксана Камчатна.

Зазвичай чоловіки не звертаються по допомогу, адже не хочуть зіткнутися з суспільним осудом. Тема вважається табуйованою, тому часто чоловіки-жертви залишаються з проблемою сам-на-сам.

З початку року на Донеччині відносно 79 чоловіків було скоєно домашнє насильство.

Так, у Мирнограді поліція притягнула до кримінальної відповідальності жінку-агресорку. Порушниця неодноразово вчиняла насильство відносно чоловіка та чотирьох неповнолітніх дітей.

Найчастіше потерпілі стикаються з психологічним насильством: переслідування, цькування, приниження та шантаж.

Якщо має місце економічне насильство, то воно проявляється у вигляді обвинувачень в низьких заробітках, приховування доходів, самостійне прийняття більшості фінансових рішень.

Також розповсюдження має використання дітей для встановлення контролю над партнером: насильство над дітьми як засіб шантажу чоловіка, боротьба за батьківські права з використанням маніпуляцій над дітьми, приниження чоловіка перед дітьми.

Побутове насильство включає в себе зневагу господарськими обов'язками, відторгнення, неувага, позбавлення турботи. Дана форма насильства особливо руйнівна в ситуаціях, коли чоловік знаходиться в безпорадному стані через хворобу або травму, коли йому необхідна постійна стороння допомога.

Якщо жінка схильна до зловживання алкоголю, який знижує рівень контролю та страху перед чоловіком, спостерігаються прояви фізичного насильства у вигляді поштовхів, хапання, нанесення ударів руками, ногами або сторонніми предметами тощо.

Безумовно, кожен випадок прояву агресивної поведінки жінки індивідуальний. На психологічний і фізичний стан жінки впливає дуже багато чинників. Психіка жінки більш вразлива до негативних факторів, ніж у чоловіків, що призводить до змін в поведінці.

«Будь-яка жінка - агресор - це в минулому жертва, яка постраждала від свого близького оточення. Тобто була ситуація, при якій жінка не мала можливості транслювати свої почуття, емоції, цінності і тепер, щоб не допустити повторної травматизації, вона вибудовує безпечні відносини з навколишнім світом для своєї психіки і душевної рівноваги. Тому, не слід звинувачувати жінку в агресивному поводженні. Важливо розібратися в причинах такої поведінки та звернутися до спеціаліста за допомогою», - говорить начальниця відділу психологічного забезпечення поліції Донецької області, підполковник поліції Оксана Камчатна.

Важливо не замовчувати такі факти, не залишатися з проблемою наодинці. Якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102». Також Ви можете анонімно та цілодобово звернутися на «гарячі лінії» допомоги:

- Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству (Ла Страда):

116 123 / 0 800 500 335;

- Урядова гаряча лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства:

1547;

- Дитяча гаряча лінія:

116 111

Також контактні номери допомоги безпосередньо у вашому місті Ви знайдете за посиланням https://dn.gov.ua/ua/news/u-doneckij-oblasti-diyut-telefoni-dopomogi-zhertvam-domashnogo-nasilstva

Загалом з початку року мобільна група реагування на повідомлення про факти домашнього насильства виїжджала на виклики більше 3500 разів, майже половина з них підтвердилися. Жертвами насильства стали 1121 жінки, 134 дитини та 79 чоловіків. Поліцейські склали449 термінових заборонних приписів, 1096 адміністративних протоколів та 97 кримінальних проваджень.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux