Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку року поліцейські Донеччини надали допомогу понад 6 000 постраждалим від домашнього насильство
Опубліковано 24 жовтня 2020 року о 10:31

«Просто чергова сварка», «Б’є, значить любить», «Сам/сама винна», «Це – нормально». Ні, це не нормально і так не повинно бути. На варті вашої безпеки стоїть закон. Врятуватися від сімейного тирана за допомогою втручання поліції змогла мешканка Краматорська та її маленький синочок. Коли жінка не могла самостійна боротися з тиранією, вона попросила допомогу у правоохоронців. Наразі постраждала та її дитина знаходяться у безпеці.

Ця історія, як і багато інших, має свій початок та кінець. Про їх родину говорили «Добра сім’я», «Чудові батьки», «Їй пощастило з чоловіком». Та коли двері квартири зачинялися, вона потрапляла у пекло – кохана людина перетворювалася на деспота та тирана, жорстокість не мала меж. 10 років шлюбу та маленька дитина тримали її біля чоловіка. Проте приниження, знущання та образи здавалися безкінечними. Зібравши всі сили, вона пішла від нього.

«Мій чоловік постійно самостверджувався за рахунок мене та нашого сина, принижувавши нас. Він постійно обмежував мене, як особистість, та мав мене та й сина не за сім’ю, а за свою власність і ми не повинні були мати власну думку»,- слова з листа подяки потерпілої.

Жінка подала заяву на розлучення та купила квитки у напрямку «Київ-Краматорськ». У батьківському будинку на Донеччині, подалі від сімейного насильника, мати з 6-річним синочком почувала себе у безпеці, доки колишній чоловік не дізнався, куди жінка «втекла» від нього.

Вже за кілька днів на порозі будинку стояв тиран. Спокійне життя скінчилося. Не в силах самостійно припинити насилля, жінка подзвонила на «102». За викликом прихала мобільна група реагування на повідомлення про факти домашнього насильства.

Поліцейський мобільної групи Віталій Шабала з напарником допомогли вирішити конфлікт та надали необхідну допомогу постраждалій. Правоохоронець пояснив жінці, що відносно неї та її сина скоєно домашнє насильство і за це передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність.

На щастя, жінка вчасно отримала допомогу та змогла протистояти тирану. Поліцейський склав терміновий заборонний припис щодо кривдника та пояснив, як діяти далі. Вже через декілька днів жінка скористалася допомогою безоплатного адвоката, який подав позов до суду. Орган правосуддя виніс рішення про видачу обмежувального припису щодо колишнього чоловіка строком на 6 місяців.

Мобільні групи з протидії домашньому насильству реагують на кожен факт скоєння сімейної тиранії. Поліцейські співпрацюють з іншими службами, щоб жоден абьюзер не уникнув покарання, а потерпілій стороні була надана всебічна допомога (правова та інформаційна консультація, психологічна підтримка).

З початку року мобільна група реагування на повідомлення про факти домашнього насильства виїжджала на виклики більше 3500 разів. Від домашнього насильства постраждало 1334 осіб, з них 1121 жінки, 134 дитина та 79 чоловіків.

Відносно кривдників складено 1096 адміністративних протоколів (ст. 173-2 КУпАП). А у випадках систематичного насильства та якщо насильницькі дії призвели до розладів здоров’я та інших тяжких наслідків передбачено кримінальну відповідальність.

Із 97 кримінальних проваджень, розпочатих відносно агресорів, 63 відкрито за ст. 126-1 Кримінального кодексу України (домашнє насильство). Санкція – від громадських робіт до двох років позбавлення волі.

Для поліцейських важливо попередити можливі тяжкі наслідки під час домашніх конфліктів. Поліція убезпечила 449 постраждалих, винісши домашнім тиранам термінові заборонні приписи. Відповідно до спеціальних заходів протидії домашньому насильству:

- 271 особа була зобов’язана тимчасово залишити місце проживання (перебування) постраждалої сторони;

- 435 особам заборонено у будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Вчасне звернення по допомогу допоможе припинити насильство та врятувати життя.

Якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, звертайтеся по допомогу до поліції за номером «102». Також Ви можете анонімно та цілодобово звернутися на «гарячі лінії» допомоги:

- Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству (Ла Страда): 116 123 / 0 800 500 335;

- Урядова гаряча лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства: 1547;

- Дитяча гаряча лінія: 116 111

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux