Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку року поліцейські Донеччини зареєстрували близько півтори тисячі фактів шахрайства
Опубліковано 23 грудня 2019 року о 15:20

Кожен четвертий з них – розкритий. Привласнити чужі гроші через надмірну довіру до незнайомців – саме таку мету переслідують аферисти, коли звертаються до громадян під виглядом працівника банку чи співробітника поліції, чи під приводом купівлі-продажу речей через інтернет.

Популярні шахрайські схеми завжди мають емоційну забарвленість, тиснуть на людські слабкості та вводять людину в шоковий стан. Нижче ми наведемо приклади афер, в яких шахраї грають на почуттях своїх жертв, тим самим отримують бажане – ваші гроші.

Найчастіше в мережі інтернет можна знайти продаж речей за привабливою ціною. Щоб прискорити прийняття рішення клієнта, зловмисники маніпулюють іншим покупцем, який нібито готовий внести завдаток. Бажаючи здобути бажану річ, людина не гаючи часу, перераховує гроші незнайомцю, а як підсумок залишається ні з чим.

Так, краматорчанин, бажаючи зробити вигідну покупку, не переконався в порядності продавця та втратив більше 100 тисяч гривень.

Поліція радить робити покупки у перевірених продавців та домовлятися перераховувати гроші тільки після отримання товару.

Інший тиск можна відчути від псевдоспівробітників банку. Зазвичай вони навпаки маніпулюють втратою грошей, лякаючи людей блокуванням картки, пропонують збільшити кредитний ліміт та навіть наполягають встановити систему захисту від шахраїв. Не бажаючи втрачати власні гроші, жертви йдуть на «контакт» та повідомляють всю необхідну інформацію та діють за вказівками шахраїв.

В таку аферу потрапила мешканка Покровська та втратила 7,5 тисяч гривень.

Ні в якому разі не повідомляйте невідомим персональні дані з картки та всі операції проводьте у відділеннях фінустанов. Також Ви завжди можете звернутися на «гарячу лінію» банку, яким користуєтеся, та перевірити правдивість слів.

Ще одна схема – маніпуляції з родичами. «Ваш донька в поліції», «Онук потрапив в ДТП», «Ваш син побив людину» чи «Мама, допоможи, я потрапив у біду» - це перші шокові слова, після яких людина не звертає увагу на деталі та діє за вказівками зловмисників. Махінатори навмисно підробляють голос, плачуть у слухавку та навіть погрожують, що гроші потрібні прямо зараз, інакше біди не обійти. Найчастіше жертвами таких шахраїв стають жінки віком від 45 років.

Так, 85-річна мешканка Слов’янська терміново перевела 9 тисяч на «порятунок» доньки від «тюрми». Жінка, що представилася слідчим, з початку вимагала 25 тисяч гривень, а дізнавшись, що у старенької такої суми немає, знизила вартість «порятунку». Тільки після того, як гроші потрапили «в руки» зловмисників, потерпіла зателефонувала рідній доньці та зрозуміла, що її ошукали.

Аби не потрапити у шахрайську пастку, дотримуйтеся таких порад: ні в якому разі не перераховуйте гроші незнайомцям, заспокойтеся та зателефонуйте своїм рідним, дізнайтеся про їх справи. Якщо до Вас звернувся нібито співробітник поліції дізнайтеся його ім’я, прізвище та місце роботи, після цього телефонуйте на 102 та повідомляйте про факт шахрайства.

Будьте особливо пильними та не піддавайтеся на провокації аферистів.

Відділ комунікації поліції
Донецькій області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux