Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Закон в кіберпросторі: як кіберполіція Донеччини протидіє «некласичним» злочинам
Опубліковано 27 липня 2020 року о 12:04

Онлайн-шахрайства, викрадення особистої інформації, порноіндустрія в мережі інтернет – не вичерпний перелік комп’ютерних правопорушень, з якими борються оперативники кіберполіції. Їхня робота овіяна таємничістю для пересічних громадян та становить реальну загрозу для тих, що «у темі» - кіберзлочинців.

Інтернет надає людям необмежені можливості – миттєво отримувати інформацію, купувати потрібні речі, не виходячи з дому, вільно спілкуватися навіть з тими співрозмовниками, які в цю мить перебувають в іншій частині світу. Усе це – для повноцінного життя та розвитку кожного з нас. На жаль, не всі використовують інтернет-ресурс правомірно та на користь. Сьогодні світова мережа стала площиною для скоєння різних кіберзлочинів, що полягають у порушенні прав людей у «некласичний» спосіб. З розвитком комп’ютерних технологій удосконалюються й пов’язані з ними правопорушення.

Про безпеку громадян у віртуальному просторі дбають співробітники відділу протидії кіберзлочинності поліції області. Завдяки їхній пильній клопіткій роботі розкрито десятки злочинів, яким люди не можуть самостійно протистояти.

Сьогодні кіберполіція як самостійна служба відзначає одинадцяту річницю від дня свого створення. Борються з невидимими злочинцями та відновлюють права потерпілих кіберзлочинів 13 оперативників.

«Наша робота відрізняється тим, що має специфічну направленість та потребує часу. Головне в будь-якій справі – аналітично мислити. Потрібно думати, як злочинець, щоб прорахувати його дії й викрити», - розповідає заступник начальника відділу протидії кіберзлочинності Донецької області Артем Чоловський.

У полі зору кіберполіцейських - різні види злочинів, скоєних у світовій мережі. Серед них – викрадення даних банківських систем за допомогою спеціального програмного забезпечення, а також коштів з банківських рахунків осіб безпосередньо з їхніх онлайн-кабінетів або через банківські картки. Трапляються правопорушення у сфері інтелектуальної власності або так зване «піратство», коли зловмисники в порушення прав власників використовують підроблені авторські знаки, спричиняючи останнім збитки. З метою наживи кіберзлочинці розповсюджують аудіо- та відеоматеріали порнографічного характеру, зокрема із залученням дітей. Та найчисельнішими є онлайн-шахрайства під час здійснення покупок на торгівельних онлайн-площадках.

Служба забезпечує дієвий захист від «невидимих» злочинців. Серед резонансних справ цього року –викриття злочинної діяльності двох хакерів, які самостійно розробили шкідливий програмний код, використовуючи методи соціальної інженерії в мережі.

Один із зловмисників, створивши вузькоспеціалізований форум, розповсюджував код серед його учасників – таким чином отримував доступ до їхніх комп’ютерів та викрадав особисті дані. Інший фігурант збував бази даних клієнтів. Злочинну діяльність обох задокументували та притягнули до кримінальної відповідальності, спрямувавши провадження до суду.

Справа кіберполіцейських непроста, але дуже цікава. Сьогодні оперативники готові прийняти до свого підрозділу «підкріплення» - нові кадри. Основні вимоги до кандидатів: поглиблені навички користування ПК, знання операційних систем, мови програмування, вміння аналізувати, вміння користуватися соціальною інженерією, навички вербальної комунікації. Але, головне, стверджують правоохоронці, – бажання працювати в команді та розвиватися, щоб ефективно протидіяти злочинності у віртуальному просторі. Детальна інформація для кандидатів на посади підрозділу кіберполіції за посиланням https://cyberpolice.gov.ua/contacts/

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux