Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські протидіють торгівлі браконьєрськими ялинками
Опубліковано 29 грудня 2021 року о 12:33

На Донеччині тривають заходи щодо забезпечення законності реалізації новорічних ялинок. За тиждень поліція вилучила понад 280 хвойних дерев, що продавалися нелегально, на суму понад 61 000 гривень. Головна мета профілактичної операції – збереження природного середовища.

До заходів залучено понад 200 правоохоронців різних служб: дільничні офіцери поліції, поліцейські офіцери громади, групи реагування, патрульна поліція тощо. Поліцейські працюють у взаємодії з представниками Держекоінспекції.

Мобільні групи патрулюють лісництва, перевіряють легальність перевезень хвойних дерев, а також продавців на ялинкових ринках. Громадяни, які купують живу ялинку або сосну, мають бути впевнені в її безпеці та що дерево зрубано законно.

Нагадаємо, підприємці повинні мати накладну з лісництва або документи, що підтверджують наявність у користуванні земельної ділянки, на якій вирощуються хвойні дерева, відповідні маркування (чіпи зі штрих-кодом), а також сертифікат радіаційного обстеження ялинок.

Поліція працює на автошляхах і блокпостах. Упродовж тижня поліцейські перевірили майже 150 автомобілів, які перевозили хвойні дерева.

Загалом в результаті перевірок вилучено 282 нелегальні ялинки вартістю 61 308 гривень. За порушення в сфері реалізації дерев складено 27 адміністративних протоколів за різними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Походження ялинок перевіряють за номером через Систему електронного обліку деревини, де містяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості та форми власності. Якщо інформація в системі відсутня, це може свідчити про сумнівне походження дерева.

Крім того, для зручності державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки.

Нагадаємо, незаконні вирубки та продаж ялинок тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Порушення ст. 65 КУпАП «Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення» тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1530 гривень і на посадових осіб - від 2550 до 15300 гривень.

Якщо завдано істотної шкоди, правопорушників притягують до кримінальної відповідальності за ст. 246 КК України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу». Максимальне покарання – до семи років позбавлення волі.

Стаття 88-1 КУпАП порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачає накладення штрафу на громадян від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Відповідно до ч.2 ст. 160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях» КУпАП, правопорушникам загрожує накладення штрафу від 102 до 255 гривень.

Статтею ст. 164 «Порушення порядку заняття підприємницькою або господарською діяльністю» КУпАП передбачено накладення штрафу від 17 000 до 85 000 гривень з конфіскацією товару.

Профілактичні заходи тривають.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux