Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Відбув покарання та почав нове життя. Колишній бойовик відверто розповів про жахи «ДНР» і повернення додому
Опубліковано 03 травня 2018 року о 09:53

Сьогодні 40-річний Євген живе з родиною, займається підприємницькою діяльністю. Минулого року чоловік звільнився з колонії, де відбував покарання за участь в незаконних збройних формуваннях. Колишній «козак» розповів про службу на передовій, міжусобні війни з іншими терористичними формуваннями, прихованих «двохсотих», побиття нагайками, а також закликав учасників НЗФ скористатися шансом уникнути покарання, добровільно здавшись поліції.

Життя жителя Костянтинівки зруйнувала проросійська пропаганда.

«Був під впливом ідеї створення нової держави - новоросії. На моє рішення вплинули новини, розмови серед людей. З початку 2014 року ми збивалися у групи, охороняли пам’ятники Леніну, чекали провокацій, які, на нашу думку, мали бути. Чекали на «Правий сектор» – щоб зустріти їх», - згадує тодішні настрої екс-бойовик.

Коли Костянтинівку було звільнено, чоловік виїхав до окупованого Донецька, де вступив у НЗФ «Козачий союз «Область війська Донського». Найманець виконував функції зброяра, проводив військову підготовку, охороняв військову частину та полонених. За словами бойовика, тільки на його базі було 300 чоловік.

Зарплатні у «козаків» не було. Особовому складу видавали формений одяг, продукти харчування та сигарети. Через відсутність грошей у бандформуванні постійно була «текучка».

«Брали участь в Іловайському котлі , Дебальцевському котлі. Були у розвідці, були снайпери, мінометники. Втрати величезні, але їх не афішували», - зізнається колишній «козак».

Далі прийшло розчарування.

«Не подобалося ставлення. Тому що могли дати нагайкою по спині за так би мовити неправильну поведінку. Посадити на підвал. Там був повний розбрід та беззаконня, солдати «ДНР» займалися грабежами, насильством, шантажем, розбоями, вбивствами, вимаганнями та викраденням людей», - розповідає бойовик.

Незадоволення керманичами псевдореспубліки наростало.

«Нас визнали злочинною групою та намагалися роззброїти. Були зіткнення з іншими підрозділами, такими як «Восток», «Оплот». На нас списали всі гріхи, які були на війні», - коментує чоловік.

Тому він втік з окупації на підконтрольну Україні територію, розраховуючи заховатися та залишитися непокараним. Однак у правоохоронців вже було готово на нього повне досьє.

«В 2015 році він потайки приїхав додому у Костянтинівку, сподіваючись, що майже нікому не відомо про його участь в незаконних збройних формуваннях. Але був затриманий співробітниками поліції спільно з СБУ та притягнутий до кримінальної відповідальності», - зазначив заступник начальника управління карного розшуку поліції Донеччини Роман Осуховський (нині - начальник Департаменту стратегічних розробок Нацполіції).

Судом призначив обвинуваченому 3 роки позбавлення волі. Більшу частину покарання засуджений відбув та в кінці 2017 року був звільнений умовно-достроково.

За словами раніше судимого, для нього це стало наукою на все життя. Зараз чоловік вже знайшов роботу. Жалкує лише про те, що свого часу не здався добровільно, адже міг отримати від держави шанс звільнитися від покарання.

Згідно зі ч.6 ст.260 Кримінального кодексу України, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка перебувала в складі збройних формувань, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування в органи державної влади або органи місцевого самоврядування.

Нагадаємо, з початку року до поліції добровільно здалися 13 колишніх учасників незаконних збройних формувань, з них 11 - протягом останнього місяця.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux