Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
До Дня захисника України. Слідчий Станіслав Осипець пройшов полон бойовиків та захищав людей у Мар’їнці
Опубліковано 12 жовтня 2019 року о 12:23

У 2014 році учасники незаконних збройних формувань близько тижня тримали поліцейського у підвалі в Краматорську. Терористи допитувалися, куди правоохоронці вивезли зброю з міськвідділу, та намагалися змусити чоловіка працювати на них. Станіслав Осипець залишився вірним присязі. Сьогодні він розкриває крупні злочинні схеми у сфері господарської діяльності.

Підполковник поліції Станіслав Осипець працює старшим слідчим в ОВС слідчого управління ГУНП в Донецькій області.

З радіоконструкторів у поліцейські

Його мама працювала вчителькою, а тато усе життя прослужив у міліції, більшість років – дільничним. Хлопець збирався отримати іншу професію, навчався в технологічному технікумі та вів радіокружок для школярів. Однак після служби у Збройних Силах, а це були 90-ті роки з розгулом криміналу, прийшла думка, що країні потрібен захист. У 1995 році юнак вступив до органів внутрішніх справ.

Станіслав починав помічником слідчого та дільничним офіцером, як батько. Але правоохоронець розумів, що головний ворог – криміналітет, його цікавили складні справи, протидія злочинним угрупуванням.

Станіслав Осипець працював у слідстві, управлінні по боротьбі з організованою злочинністю, підрозділі внутрішньої безпеки. Обіймав посади заступника начальника міського відділу міліції у Краматорську та Покровську. Загалом чоловік віддав службі понад 25 років життя.

Порятунок жертви замовного вбивства

Одна з резонансних справ – попередження замовного вбивства в 2010 році. Літня пара під час розлучення не поділила статки, і дружина найняла кілера для розправи з чоловіком. Станіслав організовував операцію від початку й до моменту затримання злочинниці. Жінка до останнього була впевнена, що її «ідеальний» план спрацював. Адже вбивця надав їй докази з фотографіями всіх стадій «вбивства»: від ран до поховання в лісі. Для правдоподібності потерпілому нанесли спеціальний грим, і він позував у викопаній ямі. Зловмисницю затримали під час передачі грошей кілеру.

Щоб захопити в полон, використали сімейну трагедію

На початку збройної агресії РФ у 2014 році Станіслав Осипець очолював слідчий відділ краматорської міліції. Після захоплення міськвідділу озброєними бойовиками досвідченому правоохоронцю пропонували працювати на окупантів - під дулом автомата. Чоловік виїхав з міста, залишившись вірним присязі на вірність українському народу.

Однак за кілька тижнів раптом помирає батько Станіслава, і він потайки повертається у Краматорськ, аби поховати його. Але попрощатися з рідною людиною терористи не дали, здали колишні «свої». У день похорон чоловіка захопили у полон – викрали прямо з машини дорогою на кладовище.

Близько тижня він провів у підвалі. Бойовики шукали зброю міліції. Однак правоохоронці усе озброєння заздалегідь вивезли з міськвідділу та сховали. Автоматники захопили також майбутню дружину слідчого, зв’язали руки та протримали 8 годин під психологічним тиском. Вирвавшись із полону, родина виїхала з міста, а пізніше прибула у Маріуполь, де на той час збирали працівників, які не зрадили присязі та готові нести службу.

Мар’їнка

У звільненому Краматорську Станіслав Осипець перебував на посаді першого заступника начальника Краматорського міського відділу міліції-начальника слідчого відділу, потім був переведений до слідчого управління обласного главку.

Поліцейський ніс службу у «гарячій точці» та є учасником бойових дій. У червні 2016 року він був відправлений до прифронтової Мар’їнки в складі зведеного загону. Як керівник організовував забезпечення публічної безпеки та роботу блокпостів, здійснював контроль за діяльністю слідчо-оперативних груп щодо документування обстрілів. Працювали під вогнем противника, доводилося виїжджати «на нуль», в зону ураження ворожих снайперів для допомоги людям, які там мешкали. Поліція патрулювала на лінії розмежування та охороняла від мародерів покинуті будинки.

Зруйнував злочинні схеми на мільйон

У 2019 році Станіслав Осипець призначений на посаду старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції в Донецькій області.

За цей час поліцейський задокументував діяльність двох організованих злочинних груп. У першому випадку викрито схему нелегального збагачення, до якої були причетні посадові особи пенсійного фонду. Задокументовано 24 епізоди хабарництва на суму понад 1 мільйон гривень. У другому випадку припинено незаконний бізнес з виготовлення та реалізації фальсифікованої алкогольної продукції. Вилучено 15 тисяч пляшок сурогату. Кримінальні провадження відносно обох ОЗГ спрямовані до суду з обвинувальними актами.

Поліцейське життя нелегке, але у Станіслава Осипця є надійна підтримка - дружина, яка також працює у поліції та розуміє роботу в режимі 24/7, та чотирирічний синочок.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux