Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Хто вбивця? На Донеччині майбутні оперативники пройшли квест із розкриття злочинів
Опубліковано 05 жовтня 2021 року о 15:43

Огляд місця злочину, опитування потерпілих, збір доказів та встановлення злочинця – курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ практикувалися у проведенні кримінальних розслідувань в умовах, максимально наближених до реальності. Масштабні оперативно-тактичні навчання відбулися сьогодні, 5 жовтня, в Маріуполі. За успіхами майбутніх колег стежили співробітники управління карного розшуку поліції Донецької області, які взяли участь в організації заходу.

За звання кращих розшуківців змагалися 12 курсантів спеціалізації «Кримінальна поліція». Було сформовано три команди – імпровізовані «слідчо-оперативні групи», кожна з яких працювала над своєю «справою».

Для учасників облаштували три локації, які відтворювали місця злочинів: «вбивство», «розбійний напад» та «автомобіль зі зброєю». Для повного занурення курсантів у змодельовану реальність було використано елементи інсценування та реквізит (макети тіла та зброї), а також залучено статистів.

Заняття розроблено науковцями ДонДУВС та поліцейськими-практиками – оперативниками з багаторічним стажем. Мета навчань – відпрацювання алгоритму дій при розкритті різних видів злочинів, а також утвердження інституту наставництва.

«Ми готуємо фахівців кримінальної поліції відповідно до сучасних вимог і стандартів,які висувають МВС та Національна поліція. Збільшення практичної складової - це є один з пріоритетних напрямів на 2021-2022 роки. Сьогодні курсанти збагатять свою теоретичну підготовку практичними навичками та крокуватимуть до випуску вже підготовленими фаховим працівниками кримінальної поліції», - зазначив ректор університету Сергій Вітвіцький.

Хлопців і дівчат привітав т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції в Донецькій області Артем Кисько.

«Ви повинні навчитися думати та складати оперативну мозаїку, яка приводить до розкриття злочину, збирати доказову базу так, щоб не пропустити найменшу деталь, від якої може залежати успіх всієї справи», - зазначив Артем Кисько.

Поліцейський побажав молоді перемоги та поділився власним досвідом і деякими оперативними лайфхаками.

Під час заходу курсанти мали провести огляд місця події, зібрати інформацію та речові докази, правильно зафіксувати їх та вийти на злочинця.

Переможцем квесту стала команда, що розкрила розбійний напад на жінку: злочинець у масці заволодів її телефоном та золотим ланцюжком.

Друге місце вибороли курсанти, які працювали над встановленням власника вогнепальної зброї, яку виявили в покинутому автомобілі.

Третю сходинку посіла «слідчо-опративна група», якій дісталася найважча справа - невпізнаний труп з ознаками задушення.

Основні критерії, за якими оцінювала роботу майбутніх оперативників експертна група: аналітичне мислення, комунікація в команді, правомірність дій. Бали також нараховувалися за творчий підхід – коли учасники шукали нестандартні варіанти вирішення проблеми.

До складу експертної групи увійшли представники карного розшуку, криміналістичного підрозділу, психологічної служби та ДонДУВС.

За словами ректора університету, впровадження креативних практичних заходів для майбутніх поліцейських триває.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux