Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
КОРД. Без права на помилку
Опубліковано 24 квітня 2018 року о 10:51

Вони там, де небезпека. Де потрібна сталева витримка та рішучість. Де кожен крок – це ризик для життя. Бійці Корпусу оперативно-раптової дії – це міць поліції Донеччини у відновленні правопорядку. Їх обов’язок – протистояння озброєним бандам, затримання диверсантів та звільнення заручників. Їх поклик – служити та захищати.

9 січня 2017 року було призначено на посади бійців підрозділу Корпусу оперативно-раптової дії Донеччини.

До цього кроку спецпризначенці йшли близько року. Пройшли жорсткий відбір, курс виживання та спецпідготовку за міжнародними стандартами у Києві. Отримали сертифікати КОРДу тільки найвитриваліші та напрофесійніші.

Сьогодні КОРД Головного управління НП в Донецькій області – потужний штурмовий загін, призначений для супроводження поліцейських спецоперацій та затримання озброєних злочинців, в тому числі – в зоні бойових дій. Командиром загону став досвідчений боєць з позивним «Тридцять третій», який, до речі, отримав найвищий бал під час складання тестів. Серед бійців – учасники бойових дій в Дебальцевому та Широкіному.

На лінії вогню.

Мар’їнка, Красногорівка, Авдіївка. Свою професійність потрібно доводити не лише у боротьбі з тероризмом та диверсією. Іспит на людяність та здатність захистити спецпризначенці проходили у палаючих від вогню бойовиків населених пунктах…

Кінець січня. Всього кілька тижнів після створення елітного підрозділу. Його бійці у складі спецзагону вирушили на допомогу мешканцям Авдіївки, які на той час потерпали від потужного та майже нескінченого вогню бойовиків. Бої не вщухали ні вдень, ні вночі. У місті були відсутні світло, вода, опалення, були пошкоджені житлові будинки та поранені люди. Ситуація стала вкрай критичною.

Саме для запобігання ускладнення оперативного стану, захисту від мародерства та надання необхідної допомоги населенню у «поранене» місто було спрямовано додаткові сили. Зокрема кордівці несли службу у найгарячішій точці – в старій частині Авдіївки… Вивозили населення під час обстрілів, реагували на всі звернення втомлених та наляканих громадян. Так, одного дня побачили пожежу на другому поверсі будинку, негайно евакуювали людей, викликали підкріплення та витягли з вогню мешканців одразу двох палаючих квартир.

Травень 2017-го… Красногорівка. 2,5 години тривав обстріл населеного пункту з важкого озброєння. Під вогонь потрапило 10 вулиць, було пошкоджено 42 будівлі, 3 поранених, серед яких – жінка. За розпорядженням керівництва обласного главку поліції для проведення антитерористичних заходів та захисту цивільних було знову спрямовано поліцейський спецназ.

Якщо поліцейські патрулювали територію вдень, то вночі на спецтехніці виїжджав КОРД.

Крім того, підрозділ бере участь у «зачистках» міст та селищ, що знаходяться в безпосередній близькості від лінії вогню, аби не допустити прориву ворожих ДРГ на мирну українську територію та виявити тих, хто приніс у країну війну.

Єдиним щитом проти злочинного світу.

КОРД став свого роду потужною зброєю проти угрупувань та злочинців. Бійців задіюють для реалізації оперативних комбінацій, особливо небезпечних. У злагодженому тандемі з оперативниками ними знешкоджено не одну банду.

Так, за участі спецпризначенців у Мангуші було затримано озброєних нальотчиків на автозаправку, а в Маріуполі - групу вимагачів, що тримали в страху місцевого підприємця.

В Покровську розшуковці обласного главку поліції за активної підтримки кордівців викрили міжрегіональних квартирних крадіїв, квадрат злочинів яких простягається одразу на 5 областей.

До того ж, групи бійців приймали участь у пошуках без вісти зниклої у Гірнику 6-річної Аліни Васютіної, яку потім знайшли вбитою та згвалтованою.

Як загартовується бойовий дух.

Діяти пліч-о-пліч з мінімальними втратами, неухильно дотримуватись заходів особистої безпеки і при цьому на 100% виконати наказ - для того, щоб витримати усі вимоги до елітного спецпідрозділу поліції, кордівці постійно вчаться новому та відпрацьовують до автоматизму вже отримані навички.

Так, після змагань, проведених для поліцейських з різних територіальних підрозділів Донеччини, тоді начальник ГУНП в Донецькій області, а нині заступник голови Нацполіції України В’ячеслав Аброськін ініціював підготовку власних інструкторів зі стрільби, в тому числі й з числа кордівців. За «справу» взялися висококваліфіковані тренери Міжнародної федерації стрільби та силового фітнесу Руслан Аббасов та Денис Безвершенко. Спецназівці тренувалися і відточували стрілецьку майстерність в неймовірну спеку двічі на тиждень по 8 годин. Результатом стало отримання сертифікатів, які надали змогу проводити заняття тепер вже для інших.

За кілька місяців бійці взяли участь у майстер-класі зі стрільби, організованому для патрульних фахівцями відділу по роботі з правоохоронними органами Посольства США в Україні (INL). За допомоги симуляційного тренувального спорядження інструктори навчали копів навичкам поводження з вогнепальною зброєю та тактиці дій в екстремальних ситуаціях.

А влітку 2017 року вони освоїли новий вектор служби – протистояння злочинцям на воді. Співробітники Корпусу оперативно-раптової дії здійснили пробний вихід у море у повній екіпіровці, протестували основні системи поліцейського катера. В подальшому поліцейські опановуватимуть навички керування судном та опрацюють тактику дій під час операцій із залученням морського транспорту та пересування морем.

Зовнішній «фронт» перекрито, можливі спецоперації опрацьовано. Але що робити, якщо територія звужується до кількох десятків метрів? На цей випадок спецпризначенці провели ряд тактичних навчань з відбиття нападу на будівлю та звільнення заручників, яких утримують озброєні злочинці. Заходи проведено на «відмінно» в установах банку, порту, обласному главку поліції. Крім того, саме зусиллями спецназу звільнено полонених під час масштабних навчань із задіянням усіх служб і підрозділів взимку цього року.

Перемоги.

Самовдосконалення приносить нові здобутки не лише у професійному середовищі. Завдяки навчанню в режимі 24/7 спецпризначенці беруть участь у змаганнях, як командних, так в одиночних.

Так, наприклад, у змаганнях зі стрільби та силового фітнесу, які пройшли на базі Академії поліцї Донецького юридичного інституту під суддівством президента Міжнародної федерації стрільби та силового фітнесу Дмитра Теслі, кордівці вибороли перше та друге місця, залишивши позаду батальйон особливого призначення обласного главку поліції та співробітників кримінальної поліції, як області, так і Волноваського відділу поліції.

А наприкінці минулого року команда бійців Корпусу оперативно-раптової дії із зони АТО (Донецька та Луганська область) посіла 3 місце у міжнародному турнірі зі стрільби та силового фітнесу «Ігри Героїв та Shooting & Fitness», який відбувся у Києві.

Коли щоденно пліч-о-пліч працюєш на один результат, коли під час небезпечних комбінацій в твоїх руках життя товариша, а твоє – відповідно у його, командний дух міцніший за метал. Однак і кожен з них окремо – це непереможний воїн.

Це довів боєць, який серед 159 найсміливіших та найвитриваліших українців посів 6 місце у «Гонці націй». Пройти крізь вогонь, воду … а також болото, ліс, висоту – подолати загалом понад 30 перешкод на 20-кілометровій відстані стало своєрідним викликом для 31-річного спецназівця. Він прийняв його не вагаючись, і переміг.

Постскриптум.

Проте жодна перемога, чи то командна, чи поодинока, не буває без втрат. Особливо, коли щоразу дивишся в очі ворога…зовнішнього чи внутрішнього. На Донеччині за роки війни спецназ поліції Донеччини втратив одного свого героя. Життя Віталія Мандрика обірвалося під час затримання небезпечної диверсійної групи. Того дня, 23 лютого 2015 року, від дій терористів постраждав спецназівець з позивним «Вовк».

Ще один боєць дістав поранення під час спецоперації зі знешкодження озброєного дебошира у 2016 році.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux