Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Лабрадор Кіра, яка допомагає поліції розміновувати Донеччину, отримала відзнаку «Чотирилапий захисник»
Опубліковано 21 жовтня 2023 року о 14:48

У Києві відбулася церемонія нагородження собак сектору безпеки та оборони «Чотирилапі захисники», яку щорічно організовує Кінологічна спілка України. Кіра та її провідник, старший інспектор-кінолог Роман Заєць представляли поліцію України та були визнані кращими в номінації «пошук вибухових предметів». Вже другий рік поспіль вихованці кінологічного центру поліції Донеччини виборюють цю престижну премію.

«Ми не просто друзі, а бойові товариші», - каже про Кіру поліцейський Роман Заєць. Вони разом близько 6 років, з самого народження чотирилапої захисниці. Чергують на блокпостах, допомагають боротися з нелегальним обігом зброї, першими заходять у визволені українськими воїнами міста й села.

У деокупованих Святогірську та Лимані Кіра знайшла безліч мін і снарядів, виявляла заміновані тіла, залишені російськими загарбниками. Разом з вибухотехніками кінологи очищували населені пункти від смертельних загроз.

«Собаки працювали цілий день, вони втомлювалися. До того ж, не було ні світла, ні води, ні тепла – нічого. Тому ми брали їх з собою на ліжка, щоб собаки угрілися, відпочили. Ми обігрівали один одного. Було тяжко, але ми впоралися», - розповідає Роман.

Поліцейський тренував Кіру на базі кінологічного центру в Маріуполі, де вони продемонстрували зразок прискореної підготовки. Лише за місяць натренувалися так, що під час екзаменів на сертифікат у Житомирі отримали 98 балів зі 100. Роман мотивував собаку на роботу ласкою: «Ну давай, лапусько, ще хвилин 5-10 і будемо відпочивати».

Дресирування собак з пошуку зброї та вибухівки має свої особливості. Пес не має бути агресивним, сильно збудженим, адже він працює з вибуховими речовинами.

Кіра – дуже спокійна й врівноважена. А її гострий нюх не раз рятував життя людей. І це в неї - сімейне. Минулого року кращим шукачем вибухових предметів серед службових собак Нацполіції України стала її молодша сестра Айра.

Загалом у поліції Донеччини працюють 16 собак, все життя яких присвячене служінню людям. У 2023 році за участі чотирилапих розкрито понад 50 злочинів, з них 10 вбивств.

Крім того, службові собаки допомогли виявити 124 вибухових пристрої, понад 4,6 тис. патронів, майже 9 кг вибухівки, наркотики у великому розмірі.


Відділ комунікації поліції

Донецької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux