Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Майже 19 млн гривень виманили шахраї на Донеччині. Поліція проводить профілактичну кампанію проти шахрайства
Опубліковано 23 червня 2023 року о 11:06

Про те, як розпізнати обман та убезпечити свої кошти від злочинців, правоохоронці розповіли під час брифінгу.

Представники кримінального блоку та кіберполіції обговорили головні правила кібербезпеки та приклади гучних афер з практики.

За фактами шахрайських дій у 2023 році відкрито 387 кримінальних проваджень. Попри бойові дії в регіоні, поліцейські розкрили кожен п’ятий злочин.

Тільки за пів року шахраї завдали громадянам збитків на майже 19 мільйонів гривень. Перша трійка поширених на Донеччині видів обману виглядає так:

- шахрайства під виглядом працівника банку;

- під виглядом продажу товарів через інтернет;

- фішингові посилання.

У березні оперативники карного розшуку та слідчі викрили 29-річного жителя Покровського району, який ошукував українців за схемою «дзвінок з банку». Отримавши доступ до рахунків громадян, він переводив їхні кошти собі або брав на їх ім’я багатотисячні кредити. Під час досудового розслідування встановлено причетність зловмисника до 23 таких злочинів.

У топі злочинних схем – різноманітні афери, пов’язані з війною. Кожна трагедія – це привід для шахраїв виманити гроші. Типовими пастками є «збір на ЗСУ», «допомога» в евакуації, «виплата від держави» на відновлення зруйнованого житла. У гонитві за чужими грошима злочинці зламують сторінки в соцмережах, створюють фальшиві сайти-двійники офіційних ресурсів (фішингові сайти).

Жертвами аферистів часто стають військовослужбовці та їхні рідні. Шахраї наживаються на продажу бійцям неіснуючих автомобілів, амуніції (шоломи, бронежилети), виманюють гроші під приводом допомоги в розшуку безвісно зниклих захисників тощо. Одного з таких «помічників» встановлено, і він постане перед судом. Слідчі довели, що підозрюваний ошукав щонайменше 12 родин наших воїнів.

З початку року поліцейські повідомили про підозру у 69 кримінальних провадженнях за фактами шахрайств (ст. 190 ККУ). До суду спрямовано 52 кримінальних провадження. Наразі в провадженні слідчих підрозділів області перебуває ще 150 таких справ.


Відділ комунікації поліції

Донецької області




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux