Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Марш-кидок із 23-кілограмовим навантаженням: як тренується рота поліції особливого призначення
Опубліковано 19 березня 2021 року о 17:09

Щодня бійці спецпідрозділу рятують життя та ризикують заради безпеки інших. Щоб бути готовими діяти в критичній ситуації, поліцейські відпрацьовують тактику і вогневу підготовку на полігоні, в умовах, наближених до реальних. Про особливості підготовки бійців, як «не впіймати ступор» в екстремальній обстановці, озброєння та дівчат-спецпризначенок розповів командир роти поліції особливого призначення Вадим Мотов.

Наш підрозділ виконує завдання з охорони правопорядку, зокрема поблизу лінії зіткнення, відповідає за заходи «особливого ризику». Усі бійці - «універсальні солдати» та можуть замінити один одного. Але, виходячи з індивідуальних якостей і власного бажання, працівники проходять спеціалізований вишкіл - будь то снайпер, медик або водій.

Заняття з тактичної та фізичної підготовки проходять щодня. Інструкторами є найдосвідченіші бійці, які пройшли спеціальну підготовку, деякі мають бойовий досвід. При необхідності залучаємо спеціалізованих інструкторів ззовні, а також враховуємо іноземний досвід. Так, особовий склад пройшов навчання за скандинавською моделлю. Її особливість полягає у вивченні психології натовпу та збільшеній ролі комунікації. Адже наше завдання – захистити громадян від небезпеки та затримати злочинців, уникнувши при цьому жертв.

На навчаннях відпрацьовуємо тактику дій в умовах міста, лісосмуги, у приміщеннях - від складів і заводів до квартир. Усі операції починаються тільки після отримання максимально можливої картини того, що відбувається всередині об’єкта. Моделюємо різні ситуації, з якими стикаємося в реальному житті: захід у будинок, де ховається злочинець, через вікно, зупинка автомобіля з озброєними злочинцями, підхід до споруди під прикриттям спецтехніки.

На практиці нам доводилося затримувати злочинця, який перебував у розшуку за спробу розстрілу двох осіб, в його укритті, а також зі стрільбою зупиняти автомобіль з п’яним водієм, який влаштував гонку. Під час тактичних занять ми напрацьовуємо, так би мовити, «м’язову пам'ять», щоб у таких випадках кожен працівник діяв впевнено, чітко, скоординовано. Бо ціна помилки – життя.

Вогнева підготовка – обов’язково з виїздом на полігон. Адже одна справа - «клацати» холостою зброєю, а зовсім інша - стрільба з бойової зброї. Боєць повинен звикнути до стрільби, не боятися зброї, щоб в бойовій ситуації не «впіймати ступор». На озброєнні спецпідрозділу сучасні пістолет Форт 17 та пістолет-кулемет МР-5, який використовують в Європі. Є також снайперські гвинтівки та деякі види важкої збої для спецтехніки.

Тренуємося за будь-якої погоди, оскільки бойове завдання може трапитися в будь-який час. Одне з випробувань – піший марш від восьми кілометрів у повній «викладці». Тобто боєць несе на собі близько 23 кг. Є «лайт-версії» марш-кидків: тоді вага знижується кілограмів на вісім-десять.

Серед пів сотні спецпризначенців - три жінки, які тренуються нарівні з чоловіками. Враховуючи специфіку нашої роботи, їм все ж таки доводиться нелегко. Судіть самі: на службу заступають в повній амуніції, як і чоловіки, а це 12 кг додаткової ваги. Але це ніколи не було приводом для скарг. Вони у нас стійкі та витривалі.

Рота пройшла курси з надання першої домедичної допомоги за міжнародними стандартами. Спецпризначенцям вже не раз доводилося застосовувати ці знання на практиці в різних ситуаціях: від порятунку постраждалих у ДТП до надання невідкладної психологічної допомоги потерпілим від злочинів. Адже поліцейські , як правило, першими прибувають на місце події.

Страх у нашій роботі – це нормально, бо відвага народжується, коли його долаєш. Навчити людину долати свій страх складно, можна лише показати приклад, підтримати, а решту вона має зробити сама. Колективні заняття добре впливають на згуртованість. Бійці бачать один одного, де у кого є якийсь «пробіл» у навичках, хто не встигає або, навпаки, поспішає. Це зближує, розвиває координацію та взаємодопомогу у важких ситуаціях.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux