Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Мешканці хрестять наш автомобіль, коли бачать», - поліцейський екіпажу «Білий янгол» Василь Піпа
Опубліковано 31 серпня 2022 року о 11:46

Криміналіст з перших днів війни входить до спецзагону рятівників, який місцеві охрестили «білими янголами». Щодня поліцейські виїжджають до епіцентрів вибухів – туди, де не припиняється бомбардування росіянами житлових кварталів, де люди чекають на порятунок. Василь Піпа розповів про страшні події війни та евакуацію людей, яка відбувається під снарядами окупантів.

Василь носить погони понад 20 років. До поліції пішов за покликом серця та стопами батьків. Закінчивши Донецький юридичний інститут, обійняв посаду дільничного у Мар’їнському райвідділі. Після реформування Нацполіції перейшов у слідчий відділ поліції на посаду криміналіста в рідному Кураховому.

У 2014 році місто стало прифронтовим – до лінії фронту декілька кілометрів. З того часу Мар’їнка та Курахове зазнавали обстрілів бойовиків так званої «ДНР», а поліцейські несли службу на лінії зіткнення.

«Ми заступали на блокпости, виявляли та фіксували факти сепаратизму, допомагали людям», - згадує Василь Піпа.

Повномасштабне вторгнення росії поліцейський зустрів на службі. Масові обстріли почалися з перших днів війни. «Зараз відбувається геноцид українського народу. Інтенсивність вибухів виросла у декілька разів. Щодня ми маємо 2-3 поранених мирних мешканців, є загиблі. Я не можу стояти осторонь, коли просто на очах цілеспрямовано вбивають людей, тому рятуємо», - розповідає правоохоронець.

Ще на початку війни Артем Щусь, начальник ВП №2 (Курахове) Покровського РУП, домовився про автомобіль швидкої допомоги, щоб на ньому забирати поранених та якнайшвидше надавати допомогу, адже зазвичай саме поліцейські прибувають на місця вибухів першими. Також доставляють воду та їжу і евакуюють мешканців з лінії фронту.

«Наш керівник тримає зв’язок з мешканцями, волонтерами та військовими. Кожного ранку він формує екіпаж і разом з командою виїжджає для евакуації людей та вивезення тіл загиблих цивільних. У нас дружний колектив, ми розуміємо один одного з першого слова»,- говорить поліцейський.

До складу «білих янголів» входять співробітники кримінального блоку поліції, СРПП і превенції.

Поліцейський екіпаж вже вивіз понад 1500 людей. Щодня робить по кілька заїздів туди, куди не їздить ніхто. Більшість евакуацій супроводжуються обстрілами – окупанти не дають й хвилини затишшя. Нещодавно в автомобіль влучив снаряд. Цивільні не постраждали, поранення отримали поліцейські – Олександр Гаріпп, який був за кермом, та Рустам Лукомський. Автомобіль не спинив рух, Василь Піпа надав першу домедичну допомогу колегам і весь шлях слідкував за їх станом.

«Рустам Лукомський - людина з великої літери. Саме його місцеві назвали білим янголом. Він з першого дня сів за кермо нашої швидкої й зараз, попри поранення та перебування у лікарні, рветься додому - рятувати людей», - розповідає Василь Піпа.

Місцеві знають кожного рятівника в обличчя, хрестять автомобіль, коли бачать, та допомагають поліцейським, чим можуть. «Люди завжди готові залатати пробите колесо, а це велика справа – це шанс на швидкий порятунок. У нас дуже сильні та згуртовані люди з добром у серці, тому ми переможемо», - вірить правоохоронець.

Василь Піпа закликає людей не триматися за майно, не гаяти часу, а евакуюватися зараз, адже завтра може бути запізно.

«Люди відмовляються виїжджати з різних причин: немає куди їхати, немає грошей, не хочуть залишати дім. Проте, з мого досвіду, був не один випадок, коли ми вмовляли виїхати, громадяни відмовлялися, а невдовзі в їхній будинок влучав снаряд», - говорить поліцейський.

Така історія сталася в Мар’їнці. Поліцейські евакуювали літнє подружжя. Дідусь отримав травми та контузію, його дружина перебувала у шоковому стані. «Янголи» запропонували виїхати й сусідці потерпілих, проте вона відмовилася. За дві години потому розпочався потужний обстріл, її будинок було зруйновано, а сама жінка була поранена. Постраждалу вивіз поліцейський екіпаж, а наступного дня повернувся за іншими людьми.

«Щодня ми бачимо багато втрат, як гинуть прості мирні люди, травмуються діти. Розумієш, що найважливіше – життя. Треба зберегти його та цінувати, а любов рідних компенсує втрачене», - впевнений Василь Піпа.

Поліцейський має 14-річну доньку, яка вірить у свого батька й сама хоче піти його стопами – вдягнути погони. Її любов зігріває серце та дає сили працювати далі.

«Служу заради миру та спокою наших дітей і батьків, заради людей, порядку та справедливості. Здебільшого завдяки мужності, людяності,  організаторським і комунікативним здібностям та людським якостям  керівника нашого відділу Артема Щуся та стійкості начальника сектору кримінальної  поліції Ярослава Левченка ми робимо ту велику справу щодо спасіння людей та захисту Вітчизни», - стверджує поліцейський.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux