Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оголошення про збут наркотиків через популярний месенджер виявилися пасткою шахраїв
Опубліковано 14 травня 2018 року о 08:12

Співробітники кримінальної поліції Донеччини спільно з громадськими активістами перевірили, що стоїть за написами на стінах у Маріуполі, у яких невідомі пропонують придбати у них наркотичні речовини. Встановлено, що зловмисники, зловживаючи довірою наркозалежних осіб, вимагають передоплату, а коли гроші надходять на рахунок – зникають, залишаючи покупців без товару. Власник акаунту перебуває на окупованій території.

Реклама наркотиків на фасадах будинків була помічена у двох районах Маріуполя в лютому цього року. Невідомі залишали «зашифровані» послання про продаж на замовлення різних видів наркотичних речовин, використовуючи їх сленгові назви. Для зв’язку з дилером було вказано посилання на акаунт в мобільному месенджері.

З метою притягнення збувальників до відповідальності поліцейські спільно з маріупольськими громадськими активістами розпочали перевірку інформації. Співробітники управління протидії наркозлочинності обласного главку та Центрального відділу поліції Маріуполя встановили схему дій зловмисників.

Так, під час листування «реалізатор» запитує про місцезнаходження замовника, вид наркотику, який цікавить покупця, сам пропонує наявний у нього вид наркотику. Також вказує вартість товару та райони міста, де є можливість зробити «закладку», без прив’язки до конкретної адреси.

Конкретне місце співрозмовник обіцяє вказати після 100-відсоткової передоплати. Покупець через термінал перераховує гроші на рахунок торговця за допомогою електронної платіжної системи та надсилає для підтвердження фотокопію чеку.

Після цього зловмисник блокує замовника або не реагує на його повідомлення. Таким чином, поліцейські задокументували новий вид шахрайства.

Спільно з працівниками кіберполіції встановлено, що особа, яка виманює гроші у наркозалежних громадян, перебуває на тимчасово окупованій території.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Цю проблему було озвучено також під час круглого столу, який пройшов у березні у Краматорську за участі поліцейських, представників облдержадміністрації та спеціалізованих медичних закладів та мав на меті посилення превентивних заходів, спрямованих на протидію наркозлочинності.

Шановні жителі Донеччини! Якщо ви побачили рекламу наркотиків на вулицях або в інтернеті, повідомте про це до поліції за номером 102.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux