Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські Маріуполя вдосконалили навички боротьби з домашнім насильством
Опубліковано 27 листопада 2021 року о 12:12

Правоохоронці пройшли тренінг з ефективної взаємодії суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі. Поліцейські радять громадянам, як поводитися в ситуації домашнього насильства до приїзду поліції та підготувати особистий план безпеки.

Дводенний тренінг провели представники Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Участь у заході взяли заступник начальника Маріупольського райуправління поліції Ігор Шмельков і начальник сектору протидії домашньому насильству Олег Цикілек, інспектори з ювенальної превенції, патрульні поліцейські, представники прокуратур, соціальних служб і громадських організацій.

Учасники тренінгу розглянули зміни у законодавстві та відпрацювали координацію взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі.

Поліцейські також ознайомились з міжнародними стандартами протидії насильству та шляхами їх застосування на місцевому й національному рівнях в Україні.

Куди потрібно звертатись в разі вчинення домашнього насильства?

Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою, – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву. Пам’ятайте, що поліцейські можуть мати доступ до житла особи без рішення суду в невідкладних випадках, пов’язаних із припиненням акту домашнього насильства, у разі небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи.

У разі вчинення домашнього насильства можна звернутися до:

- Національної поліції України;

- суду;

- Центрів безоплатної правової допомоги;

- Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

- служби у справах дітей;

- притулків для постраждалих від домашнього насильства (шелтер);

- мобільних бригади соціально-психологічної допомоги;

- медичних установ.

Як діяти в ситуації домашнього насильства або його загрози?

Якщо Ви зазнаєте домашнього насильства або у Вашій сім’ї існує загроза його вчинення, підготуйте особистий план безпеки, який допоможе Вам у критичній ситуації.

1. Зробіть і заховайте у надійному місці запасні ключі від дому/квартири або машини так, щоб у разі небезпеки Ви могли швидко вийти та дістатися до безпечного місця.

2. У надійному та завжди доступному для Вас місці заховайте певну суму грошей, важливі номери телефонів, паспорт, необхідні папери, а також необхідний одяг і ліки.

3. Якщо починається сварка, що може закінчитися фізичним насильством, спробуйте перейти до приміщення, яке можна легко покинути. Намагайтеся триматися ближче до виходу. Уникайте суперечок у кімнатах, де є гострі та ріжучі предмети.

4. Домовтеся зі своїми сусідами, щоб вони викликали поліцію, якщо почують шум і крики з Вашого дому. Коли приїде поліція, спробуйте максимально заспокоїтися та чітко викласти ситуацію, напишіть заяву.

5. Заздалегідь домовтеся з друзями або родичами про можливість надання Вам тимчасового притулку в разі небезпеки. Важливо, щоб це були ті люди, які зможуть Вас захистити і в яких кривдник одразу не знайде Вас.

6. Заздалегідь дізнайтеся телефони місцевих служб, які зможуть надати Вам необхідну підтримку.

Як поводитися у ситуації домашнього насильства, щоб мінімізувати негативні наслідки:

1. У жодному разі не з’ясовуйте стосунки з кривдником, який перебуває у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

2. У жодному випадку не відповідайте агресією на агресію.

3. Не починайте кричати чи плакати. Говоріть з кривдником чітко. Спробуйте заспокоїтися самі та дайте час заспокоїтися кривднику.

4. Лише тоді, коли Ваш партнер заспокоївся та готовий адекватно спілкуватися, обговоріть ситуацію.

Які заходи можуть застосовуватись до кривдників?

Терміновий припис — захід протидії домашньому насильству, спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього фізичного насильства. Він полягає в обмеженні кривдника, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.

Терміновий припис виноситься за заявою постраждалої людини, а також за власною ініціативою працівників Національної поліції України за результатами оцінки ризиків. Забороняється вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи та контакт з нею. Кривдник повинен залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи.

Обмежувальний припис — захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямоване на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис видається судом на строк від 1 до 6 місяців за заявою постраждалої особи або її представника. Якщо домашнє насильство застосоване до дитини — за заявою батьків або інших родичів дитини (баби, діда, повнолітніх брата, сестри), мачухи або вітчима дитини, а також органів опіки й піклування.

забороняється перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

обмеження в спілкуванні з постраждалою дитиною;

заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалої особи;

заборона особисто і через інших людей розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

забороняється вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Маріупольське районне управління поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux