Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські затримали етнічну злочинну групу за розбій та серію шахрайств на Донеччині
Опубліковано 18 вересня 2019 року о 15:59

Троє зловмисників під виглядом «обміну грошей» виманювали заощадження у пенсіонерів. У жертви обирали найбільш безпорадних - 80-95 років. А коли увійти в довіру не вдавалося – «соцпрацівниця» діставала ніж та погрожувала стареньким розправою. Фігуранти кочували Донеччиною та ніколи не вчиняли злочини в одному й тому ж місті. Співробітники карного розшуку відстежили гастролерів до їх «лігва» у Кіровоградській області.

З кінця серпня на території Покровського та Слов’янського районів була зафіксована серія шахрайств відносно людей похилого віку. Поліцейські проаналізували злочини та встановили, що всі вони були вчинені одними й тими ж особами.

Аферисти діяли за чітко спланованою схемою. Головна фігурантка представлялася працівницею соціальної служби та повідомляла про те, що у державі вводяться нові купюри і пропонувала обміняти їх на нові. Потерпілий отримував закритий конверт, а усі свої гроші віддавав гості. Лише коли та уходила, виявлялося, що у конверті – різаний папір.

Одна зі спільниць підозрюваної відволікала увагу пенсіонерів, інший учасник групи виконував функції водія. За це вони отримували свою долю коштів.

Суми, якими заволодівали зловмисники, сягали 10 тисяч гривень і вище. Зазвичай це були гроші, які старенькі відкладали «на смерть».

Одна з жертв, 79-річна жителька Покровська, засумнівалася у законності обміну та відмовилася віддавати гроші. Але, за словами пенсіонерки, гостя пригрозила ножем, вдерлася у будинок та силою забрала все, що у неї було.

Розкриттям злочину займалися оперативники Покровського відділу поліції та управління карного розшуку. «Жінка років 50 зі світлими волосами» – на початку розслідування розшуковці мали лише розпливчасті прикмети підозрюваної.

Встановлюючи місцезнаходження фігурантів, оперативники більше тижня прожили на колесах. Комплекс оперативних заходів привів поліцейських до Кіровоградської області, де мешкали підозрювані. З метою конспірації зловмисники виїжджали вчиняти злочини до сусідніх областей - діяли наїздами, не затримуючись на одному місці.

Усі троє учасників злочинної групи, створеної на етнічній основі, затримані. Речові докази вилучені. Головна зловмисниця - 46-річна жінка, раніше судима за крадіжку.

Попередньо задокументовано 5 епізодів злочинів, вчинених на території Донеччини. Відкрито кримінальні провадження за ч.3 ст. 187 (розбійний напад) та ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Ведеться досудове розслідування.

Затримані перевіряються на причетність до аналогічних злочинів в Донецькій області та інших регіонах України. Орієнтування з прикметами підозрюваних передані до поліції всіх прилеглих областей.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux