Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Донеччини припинила діяльність злочинної групи, яка викрала кабельну продукцію на 2 мільйони гривень
Опубліковано 05 жовтня 2018 року о 07:45

Зловмисники, перевдягнуті у спецодяг, проникали на маріупольський металургійний комбінат у вантажному потязі, вирізали комунікації і тим самим шляхом вивозили викрадене. Підозрювані використовували кілька рівнів конспірації, залишаючись «невидимками». В ході спецоперації за участі співробітників управління карного розшуку, спецпідрозділу КОРД та служби безпеки заводу всі 5 членів угрупування затримані на місці злочину. На їх рахунку – близько 150 крадіжок, наслідком чого стало порушення роботи підприємства.

Зловмисники діяли близько року. На справу йшли 2-3 рази на тиждень, у нічний час. Документування злочинної схеми зайняло кілька тижнів безсонних ночей. Розшуковці встановили розподіл обов’язків у групі, канал вивозу та місце збуту викраденої кабельної продукції.

Автором схеми виявився раніше судимий 34-річний місцевий житель, який особисто керував всіма діями спільників. Підозрювані ретельно підготувалися до злочину: вивчили план території комбінату, графік руху потягів, придбали форму робітників заводу.

Заїжджали на територію підприємства у порожніх вагонах. Керівник «операції» займав пост спостереження на даху однієї з будівель, а інші пробиралися у тунель на 6-метрову глибину, де проходили комунікації всього підприємства.

За допомогою інструментів зловмисники вирізали високовольтний кабель і тут же, на покинутій території комбінату опалювали його. Вибиралися, сховавшись у потязі, а підготовлені мідні дроти транспортували, прив’язавши до днища вагонів.

Виконавці були на постійному зв’язку з координатором, відтак, підібратися непоміченими до угрупування було неможливо. Тому затримувати викрадачів-невидимок вирішили на виїзді із заводу.

Награбоване зловмисники скидали в обумовленому місці, там, де потяг уповільнює хід, попередньо перевіривши, чи немає засідки. Далі керівник особисто здавав кабелі до пункту прийому металобрухту, частину виручених коштів віддавав спільникам.

«Складність була у тому, що таких схованок у членів злочинної групи з метою конспірації було кілька. Тож ми перекривали кожну з них», - розповів начальник відділу управління карного розшуку поліції Донецької області Дмитро Ногін.

Пастка спрацювала. П’ять членів угрупування, включаючи керівника, були затримані у момент скоєння злочину в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Деякі намагалися втекти, але далеко піти не встигли. Всі вони є жителями Маріуполя віком 25-34 роки. Четверо з них – раніше судимі.

У затриманих вилучено кабельну продукцію, а також транспорт, на якому її перевозили. Особи скупників викраденого встановлені.

За період злочинної діяльності підозрювані завдали підприємству збитків на суму понад 2 мільйони гривень.

Їм інкримінується ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України «Крадіжка». Санкція статті передбачає до 6 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux