Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Профілактика підліткової злочинності базуватиметься на відновному підході
Опубліковано 25 жовтня 2018 року о 17:35

Про це повідомив сьогодні, 25 жовтня, начальник Головного управління Нацполіції в Донецькій області Микола Семенишин під час колегії Донецької облдержадміністрації у Краматорську. Керівник обласної поліції презентував проект Регіональної програми профілактики правопорушень серед дітей на 2019-2022 роки.

За 9 місяців 2018 року зареєстровано 326 кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми. Це на 38 більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них 176 – тяжкі злочини. Також спостерігається незначне зростання рецидивних злочинів серед дітей.

Для запобігання підлітковій злочинності поліцейськими спільно зі спеціалістами Донецької ОДА розроблено проект Регіональної програми профілактики правопорушень серед дітей на 2019-2022 роки.

«Проект передбачає створення комплексної системи профілактики підліткової злочинності, яка дозволить об’єднати та скоординувати зусилля всіх фахівців, залучених до вирішення проблеми. Він ґрунтується на новітніх підходах, зокрема відновному правосудді як найбільш дієвому та гуманному засобі протидії правопорушенням серед дітей», - відзначив Микола Семенишин.

Програма включає в себе три рівні профілактики: первинний, коли заходи спрямовані на всіх неповнолітніх загалом; вторинний, під час якого діти навчаються самостійному розв’язанню конфліктів шляхом медіації (посередництва), отримують практичні знання та допомогу; третинний - спрямований на роботу зі специфічними видами девіантної (протиправної) поведінки.

Реалізація програми спрямована на усунення причин, що можуть спонукати підлітків до вчинення протиправних дій, а також створення умов для усвідомлення правопорушниками відповідальності за свої вчинки, наслідків скоєного, відновлення стосунків з однолітками (відновний підхід).

У рамках проекту ювенальні поліцейські Донецької області проходять тренінги з медіації та в подальшому працюватимуть у всіх школах регіону, тобто проектом буде охоплено понад 150 тисяч дітей. До процесу буде активно залучено органи влади та громадськість.

Керівник обласної поліції відзначив, що це не тільки дозволить знизити рівень дитячої злочинності, але й створити безпечне середовище для дітей. Зокрема допоможе боротися з такими загрозами як булінг, суїциди, домашнє насильство, сприятиме ефективній ресоціалізації підлітків, які перебувають у конфлікті із законом.

Учасники колегії підтримали проект. Голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць відзначив, що він має стати основою безпеки дітей.

 

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux