Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Бахмутській громаді працюють 8 евакуаційних груп поліції – Руслан Осипенко
Опубліковано 02 березня 2023 року о 11:02

У першу чергу рятують родини з дітьми. Неповнолітніх евакуюють тільки з батьками та з їхнього дозволу. Евакуація відбувається щодня під контролем начальника поліції Донеччини та за участю ДСНС, ЗСУ. Координує процес Донецька обласна військова адміністрація, яка взяла на себе відповідальність за забезпечення евакуаційних заходів. Кожен врятований перебуває під опікою, доки не дістанеться прихистку та не налагодить життя на новому місці. 

На Донеччині триває планова евакуація мешканців з районів бойових дій. Наразі поліцейські відпрацьовують Бахмутську громаду, де ситуація найгостріша. Заходи відбуваються відповідно до рішення комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Донецької ОВА.

Завдання поліції – порятунок всіх дітей. Зокрема в Бахмуті залишилося менше 40 маленьких українців. Також активно йде евакуація з Сіверська, Часового Яру, Званівки.

«Працюють 8 евакуаційних груп, які забезпечені бронетранспортом. Додатково створено групу супроводження у складі парамедиків та спецпризначенців КОРДу. Ми перевіряємо всі адреси, де можуть перебувати діти, а також підвальні та полупідвальні приміщення, де люди можуть ховатися від обстрілів», - повідомляє начальник поліції Донецької області Руслан Осипенко, який керує заходами. В евакуації задіяно також групи ДСНС, профільні служби обласної військової адміністрації.

Щоб евакуювати сім’ю, поліцейським зазвичай доводиться спочатку її розшукати, бо люди залишають зруйновані домівки та мігрують по укриттях. Щодня кожна група отримує перелік можливих локацій та обстежує їх, ризикуючи власним життям. Нерідко пошуки займають увесь день. В один з таких рейсів група «Білий Янгол» потрапила під обстріл – всі «янголи» вижили, а їхнє авто перебуває в ремонті.

Евакуація дітей відбувається виключно в рамках закону – разом із батьками або одним з них. Поліція докладає великих зусиль, щоб переконати дорослих в необхідності убезпечити малечу, і має результати: багато сімей погоджуються виїхати. Тільки за останні 2 тижні поліцейські вивезли понад 70 дітей з Бахмута, Сіверська, Часового Яру та Званівки. Деякі родини виїжджають з волонтерами.

Але частина дітей залишаються на територіях, куди поліція дістатися не в змозі. Правоохоронці надають інформацію про них ЗСУ, і військові при можливості забирають ці родини з небезпеки.

Процес евакуації організовано так, щоб людина отримувала підтримку на всіх його етапах. Мешканців доставляють до «пунктів незламності», де їм надають допомогу та забезпечують перші потреби. Тут люди мають можливість відпочити, поїсти тощо. Дітьми опікуються ювенальні поліцейські.

«У пунктах незламності створено оперативний штаб із залученням соціальних служб, психологів, медиків. Вони надають людям необхідну допомогу. У подальшому військова адміністрація вирішує питання щодо переміщення громадян до більш безпечних регіонів», - зазначає Руслан Осипенко. Евакуйованих переправляють до інших громад України, де для них підготовлено житло, або за проханням – до їхніх родичів.


Відділ комунікації поліції

Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux