Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Європейські партнери передали Нацполіції криміналістичні матеріали для швидкого встановлення ДНК
Опубліковано 10 березня 2023 року о 19:45

Передані для Головного слідчого управління матеріали допоможуть поліції в ідентифікації тіл загиблих внаслідок російської агресії. 

Участь у церемонії передачі взяли виконувач обов’язків Голови Національної поліції України Іван Вигівський, заступник Голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе, Голова Представництва ЄС в Україні, посол ЄС Матті Маасікас, Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ан Нгуєн.

Іван Вигівський зауважив, що Національна поліція України як складова сектору безпеки і оборони бере активну участь у відсічі російської агресії. Поліцейські виконують як свої основні функції, так і додаткові, в умовах воєнного стану. Йдеться про участь у бойових діях, стабілізаційних заходах, розслідуванні воєнних злочинів та ідентифікації невстановлених тіл громадян. Відтак слідчі поліції з початком воєнної агресії рф розпочали більше 66 тисяч кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України воєнних злочинів рф.

«Ми розслідуємо факти масових вбивств та катувань громадян України окупантами, а також факти ракетних та артилерійських обстрілів, які спричиняють велику кількість жертв. У зв’язку з цим ідентифікуємо невпізнані тіла, особливо у випадках масової загибелі людей. І саме використання новітніх криміналістичних лабораторій та обладнання, яке ви нам сьогодні передаєте, дозволяє поліцейським швидко здійснювати ідентифікацію загиблих і зберегти докази вини окупантів, зберігти час і зусилля слідчих та криміналістів для з’ясування долі людей, які загинули. Це дуже важливо для їхніх рідних та близьких».

Виконувач обов’язків Голови Національної поліції подякував європейським партнерам та міжнародними організаціями за допомогу та підтримку у цій сфері.

Посол ЄС Матті Маасікас зазначив, що така апаратура потрібна, щоб воєнні злочинці були покарані:

«Немає місця масовим захороненням у 21 столітті ані в Європі, ані в усьому світі. Однак через російську федерацію ми знову зустрічаємося з цією ситуацією. Саме тому Європейський союз разом з міжнародною організацією з міграції надає підтримку Національній поліції у вигляді цього важливого обладнання для мобільних ДНК-лабораторій. Ваша робота настільки ж важка, наскільки вона важлива для встановлення майбутнього правосуддя, і ми відчуваємо честь підтримувати вас в цій роботі. Будемо продовжувати робити все, що в наших силах, щоб ті, хто вчиняв злочини і жахіття в Україні, були притягнені до відповідальності».

Водночас пан Матті Маасікас додав, що тип систем, які передаються Нацполіції, використовується правоохоронними органами у багатьох європейських країнах, а також службою Федерального бюро розслідувань.

Заступник Голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе подякував партнерам за системну підтримку у боротьбі з агресором:

«Криміналіст прибуває на місце події разом зі слідчим першим, і починає документувати наслідки того терору, який вчиняє російська федерація. А це — масові поховання, обстріли критичної інфраструктури, мирних громадян, будівель. Завдяки міжнародним партнерам ми вже використовуємо 8 мобільних лабораторій «ANDE RAPID DNA 6C» і картриджі та реагенти, які необхідні для їхнього функціонування».

Заступник Голови Нацполіції додав, що перші позитивні результати застосування такої лабораторії були отримані під час використання на місцях масових поховань у містах Ірпінь, Буча, Ізюм, роботи на місці масштабних обстрілів у Кременчуці та Вінниці:

«Основні проблемні питання виникають саме після деокупації нашої території – так показала практика. Перемога неминуча і деокупація наших територій – це також неминучий процес. І ми якраз потребуємо такої підтримки, яка сьогодні була надана».

Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ан Нгуєн висловив сподівання, що така допомога підтримуватиме роботу українських криміналістів:

«Ми сподіваємося, що підтримка допоможе посилити безпеку людини в Україні, але й надасть певне заспокоєння тих, хто ще не знає про долю своїх рідних. Ми готові продовжувати надавати нашу підтримку народу України, громадам, а також державним органам, що потерпають від наслідків цієї війни».

Товарно-матеріальні цінності передані для потреб Головного слідчого управління Національної поліції від Європейського Союзу та Міжнародної організації з міграції у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні».

Керівник криміналістичної служби Нацполіції Ігор Малиш розповів про практику застосування мобільних криміналістичних лабораторій, а відтак зазначив: відомство продовжує роботу над тим, аби профільне обладнання було в кожному регіоні держави.


Управління комунікації 

Національної поліції України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux