Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку року поліцейські Донеччини задокументували близько 200 злочинів проти пенсіонерів
Опубліковано 24 лютого 2020 року о 15:25

Майже щодня люди похилого віку піддаються нападам злочинців. У переважній більшості випадків пенсіонери стають жертвами корисливих злочинів: крадіжки, шахрайство, грабежі, а також - «заручниками» домашнього терору.

Від так майже 50% від загальної кількості задокументованих злочинів займають крадіжки (109). Найчастіше такі правопорушення стосуються людей, які проживають у приватних будинках. Зловмисники виносять з подвір’я мешканців металеві та господарські предмети, навіть можуть скористатися моментом, коли господар залишає двері будинку відчиненими, а сам, наприклад, знаходиться в іншому приміщенні. Саме такий випадок стався у Бахмуті. Поліцейські за кілька годин викрили чотирьох жінок, які проникли до будинку похилого подружжя та викрали 40 тисяч гривень. Зловмисниці-гастролерки з сусідньої області намагалися покинути місто на таксі, проте були затримані правоохоронцями. В Маріуполі «від рук» свого ж робітника постраждав літній чоловік. Зловмисник викрадав з будинку пенсіонера електроінструменти та інше цінне майно.

Наступний вид майнового злочину – шахрайство (26). Люди похилого віку більш довірливі, чим і користуються аферисти. Найчастіше зловмисники грають на почуттях своїх жертв. Наприклад, представляються синами чи доньками, які потрапили у біду, чи навідуються до помешкань літніх людей під виглядом працівників соцслужб чи фінустанов. Після візитів таких «гостей» потерпілі залишаться без своїх накопичених заощаджень. Правоохоронці постійно проводять роз’яснювальні кампанії, як не потрапити на гачок шахраїв, та нагадують, що вкрай важливо одразу ж повідомити про правопорушення до поліції.

Окрім того, з початку року поліцейські задокументували факти грабежу (5) та розбою (3).

Так, літнього маріупольця пограбував невідомий біля банкомату. Тільки-но чоловік зняв гроші, як зловмисник вирвав їх з рук та втік. Оперативники за добу затримали підозрюваного. У Торецьку оперативники за годину розкрили розбійний напад на 67-річного місцевого мешканця. Два нальотчика були затримані під час введеного плану «Спіраль».

На жаль, поліцейські розслідують і тяжкі злочини, скоєні відносно пенсіонерів (67), а також притягують домашніх тиранів, які систематично знущаються над рідними похилого віку, забирають гроші, підіймають руку на беззахисних чи морально принижують.

Так, у Дружківки 54-річний кривдник неодноразово вчиняв протиправні дії відносно своєї 73-річної матері, а 26-річна маріупольчанка «вирішувала» конфлікти з ненькою за допомогою кулаків. Всі домашні агресори притягуються як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності, а також взяті під доцільний контроль правоохоронців. Так, дільничні систематично перевіряють сім’ї, що постраждали від агресорів, проводять бесіди і з потерпілими, і з кривдниками.

А ось у Мангушському районі правоохоронці затримали жінку за підозрою у вбивстві свого батька. Зловмисниця під час конфлікту завдала старенькому несумісні з життям тілесні ушкодження. Тепер вона відповідатиме перед Законом за свій вчинок.

З метою профілактики злочинів відносно пенсіонерів поліцейські проводять роз’яснювальні бесіди, соціальні акції та роздають інформаційні листівки.

Поліція Донеччини звертається до громадян похилого віку бути обережними та обачними. Не довіряйте незнайомим людям, перевіряти надану інформацію та у будь-якому неправомірному відношенні стосовно вас, повідомляти про це за номером «102».

Відділ комунікації поліції
Донецькій області
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux