Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
За три місяці роботи на Донеччині «Поліна» виїжджала на допомогу 150 разів
Опубліковано 22 травня 2018 року о 18:10

Мобільні групи з протидії домашньому насильству «Поліна» працюють в Маріуполі (Лівобережний район) та Слов’янську. Це дозволило оперативніше реагувати на випадки агресії в родинах та попереджати тяжкі наслідки.

З початку року на Донеччині скоєно 14 тяжких кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством у родині, з них 8 вбивств. Від агресії та тиску страждають переважно жінки та діти. З метою запобігти трагедіям з початку лютого на Донеччині стартувала «Поліна».

Наразі в області працюють дві групи, до складу яких входять дільничні офіцери, ювенальні поліцейські та слідчі. Впродовж трьох місяців до працівників «Поліни» надійшло 86 заяв про порушення, пов’язані з домашнім насиллям.

За двома фактами відкриті кримінальні провадження, до адміністративної відповідальності притягнуто 31 агресора. Решту ж конфліктів поліцейським вдалося залагодити на місці. Також мобільні групи перевірили півтисячі домашніх тиранів, які перебували на обліку в поліції.

Крім того, мобільні групи проводять профілактичну роботу з агресорами та постраждалими. Зокрема доводять до відома зміни в законодавстві, які посилюють відповідальність за цей вид правопорушення, нагадують жертвам про неприпустимість замовчування проблеми та інформують про те, як правильно діяти у випадку загрози та де отримати всю необхідну допомогу. Так, у Маріуполі та Слов’янську відкриті шелтери, де постраждалі можуть у безпеці тимчасово проживати, отримають психологічну, юридичну допомогу.

В результаті кількість звернень постраждалих до поліції значно зросла, щодня реєструється понад 50 таких повідомлень. Однак, за даними Нацполіції, це лише 10% від усіх, хто страждає від домашнього насильства.

Всього з початку року дільничними виявлено більше 1300 правопорушень за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису, не проходження корекційної програми).

На обліку в поліції Донеччини перебуває 3700 осіб, які вчинили насильство в сім’ї. Майже третина з них – взяті на облік у цьому році.

Нагадаємо, що згідно з новаціями в законі, кривдник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Також, за всіма статтями посилюється покарання за домашнє насилля, яке скоєне у присутності дітей. Передбачене обмеження можливості агресора наближатися до жертв. Якщо насильницькі дії відбулись по відношенню до дитини або в її присутності, зловмисник позбавляється права спілкуватися і бачитись з дитиною.

 

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux