Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Результати примусової евакуації дітей на Донеччині: у 16 населених пунктах з 21 не залишилося жодної дитини
Опубліковано 05 травня 2023 року о 11:18

За місяць з території бойових дій евакуйовано 55 дітей. З них 30 дітлахів разом з рідними вивезли поліцейські. Більше того, на момент оголошення примусової евакуації в деяких населених пунктах дітей вже не було – їх забрали з-під бомб групи «Білий Янгол». 

Постанова Кабміну про примусову евакуацію дітей із зони бойових дій набула чинності 10 березня. Першим містом для проведення евакуації було визначено Бахмут, а 4 квітня вказані заходи було оголошено ще у 21 населеному пункті Донеччини.

У цей час на Донеччині вже тривала ініційована поліцією та Донецькою обласною військовою адміністрацією операція щодо порятунку дітей. Тому з таких небезпечних населених пунктів як Вугледар, Часів Яр, Іванівське, Орлівка тощо всю малечу було вже вивезено.

На сьогодні зі 126 дітей, що потребували евакуації, в області залишилося 33, з них одну дитину евакуювати неможливо. У деяких містах залишаються одиниці дітей. Наприклад, в Авдіївці - один хлопчик 12 років і дві дитини в Сіверську.

Що до Бахмута, то зі 176 дітей, які залишалися там станом на лютий, 159 – вже у безпечних місцях. Поліцейським досі вдається евакуювати людей з окремих ділянок палаючого міста, але 17 дітлахів наразі залишається поза зоною доступу.

Аби врятувати малечу, співробітники поліції ризикують життям. Після рейсу в Часів Яр машина повернулася зрешечена осколками. У Вугледарі «янголів» не зупинив навіть російський штурм – під безперервним обстрілом вони пішки обійшли місто в пошуках багатодітної родини, яку мали вивезти.

Найскладнішим у процесі евакуації є розшук дітей, яких ховають категорично налаштовані проти виїзду батьки. Поліцейські об’їжджають вулиці, опитують сусідів та наполегливо інформують громадян про їхні обов’язки щодо виховання дітей. Оскільки примусова евакуація дитини можлива лише в супроводі батьків, одного з них або іншого законного представника, дорослих доводиться переконувати в необхідності порятунку дитини. Людей, які призвичаїлися жити в травмуючих обставинах і утримують в них дітей, правоохоронці вмовляють із застосуванням психологічних тактик.

Є поодинокі випадки, коли евакуйовані сім’ї з дітьми повертаються додому. Поліція відстежує та бере вказані факти на контроль. «Білі янголи» та ювенальні інспектори з’ясовують причини повернення родин і вживають заходів щодо повторної евакуації.

«Примусова евакуація триває. Крім цього, на всій території Донеччині продовжується обов’язкова евакуація. Ми рятуємо дітей не тільки у визначених урядом населених пунктах, а й у всіх громадах, де йдуть бойові дії. Для цього створено 5 спецекіпажів «Білий Янгол», за необхідності залучаються додаткові евакуаційні групи», - зазначив начальник поліції Донецької області Руслан Осипенко.


Відділ комунікації поліції

Донецької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux