Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
За чотири роки поліцейські Донеччини розкрили 122 злочини, які були вчинені на окупованій території
Опубліковано 03 березня 2018 року о 10:25

Жителі тимчасово окупованої території продовжують звертатися по допомогу до української поліції, адже в терористичній організації «ДНР» норми закону не діють. Як поліцейські розкривають кримінальні правопорушення без доступу до місця злочину, розповів начальник відділу управління карного розшуку поліції Донеччини Денис Прядкін.

За словами Дениса Прядкіна, всі звернення про кримінальні правопорушення, скоєні на окупованій території, реєструються в підрозділах Національної поліції в Донецької області і за ними проводиться досудове розслідування.

«В більшості випадків до нас звертаються самі потерпілі. Разом з тим ми реєструємо й ті резонансні злочини, інформацію про які отримуємо під час моніторингу засобів масової інформації», - каже поліцейський.

За 4 роки поліція Донеччини зареєструвала 3243 злочини, вчинені по той бік лінії розмежування. Найбільше повідомлень про правопорушення надходило в 2014-15 роках.

«В 2014-15 році це був пік розбійних нападів на підприємства та громадян, коли так звані «ополченці» під погрозою або із застосуванням вогнепальної зброї відбирали майно. Також розповсюдженим видом є незаконне заволодіння автотранспортом. Як правило, бойовики відбирали автівки у людей на своїх блокпостах», - повідомив співробітник карного розшуку.

В 2017 році поліція прийняла 244 заяви від жителів окупованої території. А за два місяці нового року - 19. За всіма відкриті кримінальні провадження.

Зменшення кількості звернень від жителів окупованої території пов’язане з тим, що терористи залякують населення, і потерпілі побоюються за своє життя у разі, якщо вони нададуть свідчення.

«Часто буває так, що громадянин надсилає повідомлення про злочин, наприклад, викрадення авто, однак відмовляється приїжджати та надати документи на транспорт тощо. Не всі свідки також охоче ідуть на контакт, однак завжди є люди, які переймаються бідою ближнього та приїжджають до нас й надають необхідні матеріали», - зазначив Денис Прядкін.

За словами поліцейського, є випадки, коли потерпілі переселяються на підконтрольну територію і лише тоді починають співпрацювати з поліцією.

Розкривати злочини «наосліп», без виїзду на місце події, збору слідів, набагато складніше, але не неможливо.

«Зазвичай ми, карний розшук, працюємо «від злочину» - виїжджаємо на місце, і від того, наскільки якісно відпрацюєш місце події залежить результат – доказова база, встановлені очевидці. Зараз довелося докорінно змінити методику. Починаємо працювати від потерпілого. Якщо він іде на контакт, приїжджає на підконтрольну територію, з ним проводяться всі необхідні слідчі дії, досліджуються матеріали, які він може надати, встановлюються свідки. Якщо в нас є змога, то ми також викликаємо свідків і проводимо відповідні дії. Саме завдяки роботі зі свідками вдається розкривати такі злочини», - зазначив Денис Прядкін.

Всього з початку війни поліцейські розкрили 122 злочини, які громадяни вчинили на окупованій території. З них 4 – вбивства.

За словами поліцейського, близько 90% злочинів скоєні бойовиками.

«Останнє з розкритих – вбивство чоловіка в Донецьку, яке було скоєне в 2016 році. Він прихав туди до знайомих святкувати Новий рік. У компанії був присутній бойовик, який застрелив гостя. Ми встановили цього бойовика, заочно йому повідомили про підозру. Він оголошений в розшук», - розповідає оперативник.

Крім того, співробітниками карного розшуку поліції області було розкрито три вбивства, вчинені у Слов’янську в період окупації.

«Це вбивство чоловіка у травні 2014-го, якого розстріляли у власному автомобілі прямо на вулиці. Також встановлені всі підозрювані, які до смерті закатували 4 священників, ними виявилися учасники незаконних збройних формувань, які переховуються на окупованій території.», - розповів Денис Прядкін.

На даний момент всім підозрюваним по 122 розкритим справам заочно оголошено про підозру, вони перебувають у розшуку.

Нагадуємо, жителі тимчасово окупованої території можуть звернутися із заявою про правопорушення у будь-який територіальний підрозділ поліції Донеччини, за телефоном 0-800-505-102, а також повідомити на адресу [email protected].

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux